Sairaanhoitaja ja ensiapukouluttaja Marko Ahtonen vastaa kolmeen kysymykseen lapsen haavojen hoidosta ja verta vuotavien tapaturmien ensiavusta.

Milloin haava on niin iso, että sitä pitää näyttää lääkärille?

Jos haava on lapsella yli sentin pituinen ja niin syvä, että vaurioituneita kerroksia näkyy ihon pintakerroksen alapuolelle, tarvitaan käynti lääkärissä. Pienempääkin haavaa kannattaa lähteä näyttämään, jos verenvuoto ei ota tyrehtyäkseen.

Puremahaava, jossa ihon pinta on selkeästi mennyt rikki, pitää aina käydä näyttämässä lääkärille. Puremaan liittyy aina kohonnut tulehdusriski, oli purija sitten luonnoneläin, lemmikki tai vaikka toinen lapsi.

Jos haava vaatii tikkejä tai liimausta, se on tehtävä kuuden tunnin kuluessa.

Haava on tuore vain kuusi tuntia. Jos haava on tarpeen sulkea ompelemalla tai liimaamalla, se on tehtävä tämän ajan kuluessa. Haavaa ei voi sulkea myöhemmin korkean infektioriskin takia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Milloin verta tulee niin paljon, että tarvitaan ambulanssi?

Soitto hätäkeskukseen on paikallaan, jos lapselle tulee vatsan alueelle tai rintakehään syvä haava, joka ei ole pelkkä pintanaarmu. Samoin pitää toimia, jos verta tulee niin runsaasti, että lapsi alkaa mennä veltoksi, yleisvointi huononee tai lapsi pyörtyy hetkeksikin. Lapsi kestää verenhukkaa huonommin kuin aikuinen, koska lapsen kehossa on verta vähemmän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Iso haava tukitaan painamalla sitä voimakkaasti, tarvittaessa vaikka omalla kämmenellä.

Kun haava on iso ja vuotaa voimakkaasti, tärkeintä on saada verenvuoto tukittua. Iso haava tukitaan painamalla sitä voimakkaasti, esimerkiksi sideharsolla tai millä tahansa kankaalla. Tarvittaessa haavan voi tukkia vaikka omalla kämmenellä, vaikka se olisi likainenkin.

Jos auttajia on monta, yksi painaa haavaa, kun toinen soittaa hätäkeskukseen. Jos olet yksin, laita puhelin kaiuttimelle, niin kätesi jäävät vapaiksi.

Miten haava puhdistetaan oikein?

Pienempikin haava avaa bakteereille suoran yhteyden elimistöön, ja on siksi tulehdusriski. Haava puhdistetaan huuhtelemalla puhtaalla vedellä viisi minuuttia. Desinfiointiaineita voi käyttää, jos vedellä huuhtelu ei ole tilanteessa mahdollista. Puhdistuksen jälkeen haava kuivataan ja suojataan hengittävällä laastarilla tai haavataitoksella.

Haavaa ei saa puristaa tai lypsää. Jos haava on tullut eläimen puremasta, haavan päälle laitetaan vesipesun jälkeen alkoholipitoiseen desinfiointiaineeseen kasteltu taitos, jos mahdollista.

Jos lapsella ei jostain syystä ole jäykkäkouristusrokotetta, se täytyy hoitaa kuntoon. Jäykkäkouristusbakteeria esiintyy lämpiminä vuodenaikoina yleisesti, luonnossa melkein kaikilla pinnoilla.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla