Kuvat
Shutterstock
Uusi sukupolvi voi tuoda mukanaan muutoksen ilmastotalkoisiin – varsinkin, jos vanhempien ilmastoystävällinen elintapa periytyy lapselle.
Uusi sukupolvi voi tuoda mukanaan muutoksen ilmastotalkoisiin – varsinkin, jos vanhempien ilmastoystävällinen elintapa periytyy lapselle.

Kuinka pelastaa maapallo? Pitämällä lapsiluku pienenä, kertoo tutkimus. 

Viime vuosina keskustelu perheiden lapsiluvusta on Suomessa keskittynyt lähinnä siihen, että lapsia syntyy vuosi vuodelta vähemmän. Puhe syntyvyydestä on usein syyllistävää etenkin naisia kohtaan. Kuka maksaa tulevaisuudessa verot ja eläkkeet, jos uudet ikäluokat ovat aina entisiä pienempiä?

Helsingin Sanomat kirjoitti tänään asian toisesta puolesta: erityisesti rikkaissa länsimaissa se, että jättää lapsen hankkimatta, on suurin yksittäinen ekoteko, jonka ihminen voi tehdä. 

Lundin yliopisto listasi 2017 tehokkaimpia tapoja ehkäistä kasvihuonekaasupäästöjä. Autoilun, ruokavalion tai lentomatkustuksen merkitys on ilmaston kannalta monikymmenkertaisesti pienempi kuin vauvan mukanaan tuoma hiilijalanjälki. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tästä huolimatta lapsiluvusta puhutaan vähän suhteessa muihin, pienempiin ilmastotekoihin. Esimerkiksi Sitran suositussa elämäntapatestissä ei kysytä lainkaan, onko testin tekijällä lapsia vai ei. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lapsiluvulla on merkitystä etenkin länsimaissa. 

Ilmaston kannalta merkittävää on nimenomaan se, kuinka monta lasta perheisiin syntyy länsimaissa. Esimerkiksi yhden suomalaisen kasvihuonekaasupäästöt ovat lähes nelinkertaiset muun maailman keskiarvoon verrattuna.

Ympäristöfilosofian tutkija Suvielise Nurmi kommentoi Helsingin Sanomille, että erityisesti nuorten aikuisten ahdistus lasten myötä kasvavasta hiilijalanjäljestä on kova. Nurmi haluaa kuitenkin korostaa, että ilmaston huomioiminen ei tarkoita sitä, etteikö lapsia voisi hankkia lainkaan.

– On eri asia saada yksi lapsi kuin vaikkapa kolme, Nurmi sanoo artikkelissa.

Uusi sukupolvi voi tuoda mukanaan muutoksen. 

Toisaalta uusi sukupolvi voi tuoda mukanaan myös muutoksen – varsinkin, jos he ovat omaksuneet ilmastoystävälliset elämäntavat vanhemmiltaan. Yksi ekoteko -blogia kirjoittava Kaisa Rapanen kertoo Vauva.fin haastattelussa, että hän ja hänen kumppaninsa pohtivat lapsen yrittämistä myös ympäristön kannalta. 

– Lopulta päädyin siihen, että tarvitsemme uuden sukupolven, joka tuo mukanaan uutta toivoa. Tuntuisi aika toivottomalta, että kukaan ei hankkisi lapsia, vaan kaikki vain odottaisivat, että maailma tuhoutuu, Rapanen kertoo

Onko ilmastonmuutos vaikuttanut sinun ajatuksiisi lapsiluvusta? Vastaa kyselyyn!

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla