Lopputulos kärsii, kun mielessä on enemmän kuin yksi asia kerrallaan – ja tutkimuksen mukaan tämä koskee molempia sukupuolia yhtä lailla.

Luulitko, että äideiltä sujuu luonnostaan multitaskaaminen eli monen asian tekeminen yhtä aikaa? Olet väärässä. Tuoreen saksalaisen tutkimuksen mukaan huomion siirtäminen asiasta toiseen tai kahden asian tekeminen yhtä aikaa on naisille aivan yhtä vaikeaa kuin miehille.

Tutkimuksissa tarkkailtiin 48 naisen ja 48 miehen selviytymistä yksinkertaisista numeroiden ja kirjainten tunnistamistehtävistä tilanteissa, joissa he joutuivat joko vaihtelemaan tehtävästä toiseen tai keskittymään kahteen asiaan samanaikaisesti.

Tämä tulos on syytä painaa mieleen: multitaskaaminen laskee sekä tehtävästä suoriutumisen nopeutta että tarkkuutta, ja tässä ei ole eroa naisten ja miesten välillä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Multitaskaaminen on muutenkin huono idea, suomalaiset aivotutkijat Mona Moisala ja Minna Huotilainen kertovat Vauva.fin jutussa. Kun aivot toimivat moniajolla, aivojen etuotsalohko kuormittuu tarpeettomasti ja tekeminen muuttuu tehottomaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jatkuva poukkoilu asiasta toiseen opettaa aivot keskeytyksiin, jolloin keskittymiskyky hapertuu entisestään, ja kaikki tuntuu kaatuvan päälle. Se heijastuu myös vuorovaikutukseen ja vanhemmuuteen esimerkiksi ärtyisyytenä.

Jos et edes rauhallisina hetkinä osaa keskittyä yhteen asiaan, saatat kärsiä ADT:sta, itse aiheutetusta keskittymishäiriöstä. Siinä mieli harhailee samaan tapaan kuin kehityksellisessä tarkkaavuushäiriössä ADD:ssa (attention deficit disorder). ADT (attention deficit trait) ei ole kuitenkaan synnynnäinen ominaisuus vaan aivojen oppima käyttäytymismalli.

Hyvä uutinen on, että aivoilleen voi onneksi opettaa myös uusia tapoja toimia.

 

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla