Vauvan vino pään muoto on harvoin haitallista. Kuva: iStockphoto
Vauvan vino pään muoto on harvoin haitallista. Kuva: iStockphoto

Nukuta vauvaa selällään, neuvoo suositus. Se voi kuitenkin aiheuttaa lapselle vinokalloisuutta. Mitä siis pitäisi tehdä?

1. Vauvaa pitäisi nukuttaa selällään. Muokkaako se hänen päänsä muotoa?

Kyllä. Asentovinokalloisuudeksi kutsuttu takaraivon epäsymmetrinen litistyminen yleistyi sen jälkeen, kun vauvoille alettiin 1990-luvun alusta lähtien suositella selällään nukuttamista.

Syy nukkumissuositusten muutokseen oli se, että vatsallaan nukkumisen havaittiin suurentavan kätkytkuoleman riskiä. Vaikka vinokalloisuus on lisääntynyt, selällään nukuttamisen ansiosta kätkytkuolemien määrä on laskenut Suomessakin kolmasosaan aiemmasta.

Selällään nukkuminen yksin ei aiheuta vinokalloisuutta. Se vaatii syntyäkseen myös yksipuolisen asentomaailman. Eli syystä tai toisesta vauva pitää päätään enimmäkseen yhteen ja samaan suuntaan käännettynä, ja epäsymmetrisesti takaraivolle jakautunut alustan paine ohjaa pään kasvun vinoon. Jos vauvan mieliasento on pitää päätään keskilinjassa, saattaa takaraivo litistyä keskeltä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Kuinka yleistä vinokalloisuus on?

Vinokalloisuus kehittyy ensimmäisten elinkuukausien aikana ja on yleisintä noin kolmen kuukauden iässä. Lievää vinokalloisuutta on noin joka kolmannella vauvalla, voimakasasteista vinokalloisuutta taas parilla prosentilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Palautuuko vauvan pään muoto myöhemmin?

Useimmiten. Käytännössä pään muoto palautuu spontaanisti samalla kun pää kasvaa, vauva alkaa paremmin hallita päänsä ja vartalonsa asentoa ja takaraivo alustaa vasten vietetty aika vähenee.

Hyvin voimakas vinous ei välttämättä ehdi palautua täysin. Kallon luiden ja saumojen kypsymisestä johtuen palautumista ei juurikaan enää tapahdu ensimmäisen ikävuoden jälkeen.

4. Voiko takaraivon litistymisestä olla myöhemmin haittaa?

Harvoin, jos silloinkaan. Voimakasasteiseen vinokalloisuuteen voi liittyä kasvojen ja leuan alueen epäsymmetriaa, jonka on arveltu voivan aiheuttaa myöhemmällä iällä purentaongelmia. Suoraa tutkimusnäyttöä purentaongelmien lisääntymisestä ei kuitenkaan ole. Kasvojen alueen epäsymmetria on useimmiten sen verran lievää, ettei sitä paljaalla silmällä näe.

Kallon pysyvänkään vinouden ei ole todettu vaikuttavan elämänlaatuun lapsuus- tai nuoruusiässä, eikä vinoutta usein edes huomaa hiusten alta.

5. Voiko litteä takaraivo tarkoittaa jotakin vakavaa?

Litteä takaraivo johtuu hyvin harvoin kallon sauman tai saumojen ennenaikaisesta luutumisesta, joka on useimmiten kirurgista hoitoa vaativa ongelma. Luutumishäiriössä kallon muoto on useimmiten huomattavan poikkeava jo vastasyntyneenä ja tulee ilmi kotiinlähtötarkastuksessa. Asentoperäinen litteys ei ole vaarallista eikä aiheuta esimerkiksi neurologisia ongelmia.

6. Voisiko vauvaa nukuttaa myös kyljellään?

Kaikkia vastasyntyneitä suositellaan poikkeuksetta nukuttamaan selällään noin kuuden kuukauden ikään saakka. Vaikka esimerkiksi pulauttelevia vauvoja onkin usein ohjeistettu nukkumaan kyljellään tukehtumisen pelossa, laajoissa tutkimuksissa on todettu, että myös kyljellään nukkuminen lisää kätkytkuoleman riskiä kaksinkertaiseksi selällään nukkumiseen verrattuna. Syynä tähän lienee se, että kyljeltään on helppo pyörähtää vatsalleen.

7. Miten pään poikkeavaa muovautumista voi ehkäistä?

Keinoja on monta. Nukuta vauvaa selällään niin kauan, kunnes lapsi itse kääntyy muihin nukkuma-asentoihin. Sijoita vauvan nukkumapaikka niin, että valo-, ääni- ja liikkumisärsykkeet tulevat samalla tavalla molemmilta puolilta. Vauvan päätä kannattaa pitää eri suuntiin vuoropäivin.

Pidä vauvaa sitterissä tai turvaistuimessa mahdollisimman vähän ja lyhyitä aikoja kerrallaan. Harjoita häntä sen sijaan vatsallaan oloon jo ensi viikoista lähtien, mutta vain valvotusti ja siten, että vauva on hereillä. Aluksi tämä onnistuu aikuisen rintakehän päällä ja myöhemmin kovahkolla alustalla. Aloita pienistä hetkistä ja kasvata aikaa vähitellen puolesta tunnista tuntiin päivän aikana.

Suosi lelujen sijoittamista tasaisesti lapsen ympärille. Roikkuvat lelut kannattaa sijoittaa vauvan navan korkeudelle, jolloin lapsi venyttää niskaansa nähdäkseen ne.

Kanna ja syötä lasta sylissä molemmin puolin vuorotellen käsivarsia. Kantoliinassa vaihda vauvan asentoa vartalon ja pään käännöillä tasaisesti.

Hoida ja pue vauvaa mieluiten sylissä. Hyvä seurusteluasento vauvalle on vanhemman sylissä kohoasennossa kiinni olevien reisien päällä niin, että vauvan pää on aikuisen polviin päin. Tässä asennossa voi olla noin puoli tuntia kerrallaan.

Jos vauva pyrkii itse suosimaan toista puolta, vanhemman kannattaa suosia vastakkaista puolta nukuttamisasennoissa ja muissa päivän toiminnoissa.

Lähde: Henri Aarnivala LT, lastentauteihin erikoistuva lääkäri, Lapin Keskussairaala, Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin potilasohje

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla