
Niin kävi taas kerran naapurimaan kanssa kamppaillessa että pieni Suomi tuli neljänneksi ja ruotsalaiset sen kun porskuttelivat menemään kullan kanssa. Syitä mitalisijalle pääsemättömyyteen etsitään perinteisesti ensin valmennusjohdosta, sitten joukkueen kokoonpanosta ja viimeksi yksilöurheilijoista. Syyllisten ja syiden etsimisessä lienemmekin yksi huippu-urheilun kärkimaita.
Vaan yksi loistaa poissaolollaan vuosi toisensa jälkeen. Suomalaisen urheilun psyykkisen valmennuksen tilasta ei puhuta meillä juuri lainkaan saati että sitä järjestelmällisesti kehitettäisiin. Meillä uskotaan edelleen lihasvoiman ja fyysisten taitojen ylivoimaisuuteen pään kehittämisen hinnalla. Ja kuitenkin Suomen tappiot näissä MM-kisoissa johtuivat todennäköisemmin hermojen ja uskon menemisestä kuin fyysisen kunnon ja pelitaidon romahtamisesta.
Rakkailla ruotsalaisilla psyykkinen puoli sen sijaan tuki pelaamista ja joukkue lisäsi innostustaan ottelu ottelulta. Ei ihme, sillä Ruotsissa psyykkistä valmennusta on tehty tosissaan jo puoli vuosisataa. Eikä kyse ole pelkästään yksittäisten urheilijoiden ja joukkueiden valmentamisesta vaan kokonaisesta kansallisesta psyykkaamiskulttuurista, joka alkaa jo peruskoulusta. Ruotsalaisten perusoppimäärään kuuluu koulusta riippumatta ”mental träning”.
Yksi tämän psyykkaamiskulttuurin taustahahmoja on psykologi Lars-Eric Uneståhl, joka toimi aikoinaan mm. Ruotsin olympiajoukkueen ja alppihiihtäjä Ingmar Stenmarkin henkilökohtaisena valmentajana. Suomessakin ei urheiluvalmentajia vaan psykoterapeutteja kouluttamassa käynyt Uneståhl aloitti aikoinaan hypnoosista, mutta koki sen liian passiiviseksi tavaksi vaikuttaa ihmisten mielenliikkeisiin. Niinpä hän opetti ihmisiä hypnotisoimaan itsensä hyvään vireeseen ja uskomaan positiivisiin lopputulemiin. Uneståhlin opit levisivät tutkimuksen kautta peruskouluista jokaisen ruotsalaisen apteekin hyllylle asti kansantajuisina oppaina. Itsellänikin löytyy vessalukemistosta mainio pikkuopus Positiva tankar. Julkaisipa mies yhteen aikaan jopa lehteä, johon koottiin vain hyviä uutisia maailmalta. Virkeän miehen tuotoksia ja kursseja löytyy sivuilta www.mtsweden.com (Mental Training Sweden).
Suomessa psyykkinen valmennus on käsitetty lähinnä valmentajan taholta tulevana oheistsemppaamisena. Myös erilaisia itseoppineita henkisiä valmentajia on eksynyt urheilupiireihin. Tällöin ollaan lähellä juuri ilmestyneessä Paul Thomas Andersonin Mestari-elokuvassa esiteltyä ihmismielen manipulointia. Suomessa ammatillista psyykkistä valmennusta ovat yrittäneet nostaa esille mm. psykologit Päivi Frantsi ja Anu Närhi, jotka ovat julkaisseet mm. alan perusteoksen Psyykkinen valmennus - järkeä ja sydäntä. On ilahduttavaa, että jääkiekon uusi päävalmentaja Erkka Westerlund kertoo HS:n tuoreessa haastattelussa olevansa erityisen kiinnostunut tunnetekijöistä fyysisen lajin valmentamisen sijaan. Ehkäpä seuraaviin olympialaisiin ja MM-kisoihin suomen joukkueen mukana matkustaa muutama psyykkinen ammattivalmentajakin. Nyt tätä hommaa on vuosikymmeniä hoitanut hiukan erilaisin henkisin menetelmin joukkueen kisapappi.
Mikael Saarinen
oisko suomalaisella jo syntyessään synkistelevä mielenlaatu, joka maalaa piruja seinälle sillloinkin kun niitä ei ole luonnostaan tarjolla? Voiko tämän kelkan muka kääntää?
Hyvä kysymys. Omien kokemusten ja vauvatutkimusten pohjalta voin kuitenkin sanoa että suomalaislapset ovat aivan yhtä optimisitisia ja innostuneita kuin muissakin maissa. Alppien tällä puolella on hiukan enemmän ongelmia mielialan vaihteluiden säätelyssä lähinnä mielenterveysongelmissa, mutta muuten meillä on kyllä kaikki eväät kääntää kelkka positiiviseen. Mm. suomenruotsalaiset ovat tässä onnistuneet ja voivatkin keskimäärin paremmin kuin me "perussuomalaiset". Julkisille kelkankääntäjille on Marco Bjurströmin ja Esa Saarisen lisäksi siis tilausta. Olemmekin parhaillaan Pauli Aalto-Setälän kanssa tekemässä aiheesta 2014 ilmestyvää kirjaa.
T. Mikael Saarinen
Moi Mikael, kannattaa tsekata podcastini parin vuoden takaa:
http://www.psyli.fi/podcast
Haastattelussa psyykkisen valmennuksen guru Satu Kaski ja entinen NHL-kiekkoilija, nykyinen psykologi Tuomas Grönman.
Urheilupsykologit ovat luomassa Suomeen sertifiointijärjestelmää, Satu on myös siinä mukana.
Teemu