Gluteeniherkkyys on yleinen ja epäselvä vaiva. Joskus siihen liittyy myös ärtyvän suolen oireyhtymä. Jos apua saa viljoja karsimalla, niin voi hyvin tehdä, kunhan huolehtii kuitujen ja ravintoaineiden saannista.

GLUTEENIHERKKYYDESTÄ kärsivän oireet voivat olla samankaltaisia kuin keliaakikolla, mutta suolessa nukkalisäkkeet eivät vaurioidu. Viljojen syöminen ei myöskään silloin altista lisäsairauksille, kuten keliakiassa. Gluteeniherkkyys on melko epäselvä ja monimutkainenkin asia.

Moni saa oireita gluteenipitoisista viljoista, mutta lumekontrolloiduissa tutkimuksissa ei ole voitu osoittaa, että juuri gluteeni olisi oireiden aiheuttaja. Aina oireet eivät edes hellitä gluteenin jättämisen jälkeen.

Luultavasti gluteeniherkkyys menee osittain päällekkäin toiminnallisten vatsaoireiden, kuten ärtyvän suolen oireyhtymän (IBS) kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

IBS:n syyt ja sitä ylläpitävättekijät ovat pitkälti hämärän peitossa, mutta esimerkiksi suolistomikrobien epätasapainolla ajatellaan olevan vaikutusta. Kumpaankaan sairauteen, gluteeniherkkyyteen ja IBS:ään, ei ole testiä, vaan niiden toteaminen perustuu oireisiin ja muiden sairauksien poissulkemiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos keliakian mahdollisuus on ensin suljettu pois ja ihminen kokee, että gluteenittomuus lievittää oireita ja parantaa elämänlaatua, sitä voi kokeilla. Varsinaisia terveysetuja gluteenittomuudesta ei saa.

Mistä kuitua?

JOS VILJOJA sietää, niitä ei kannata turhaan vältellä, sillä ne ovat parhaita kuidun lähteitä. Kuitu tasoittaa verensokeria, parantaa veren rasva-arvoja ja pistää vipinää suolistoon. Samalla se on myös suolistobakteerien ravintoa.

Jos kuitua saa niukasti, suoliston mikrobitasapaino voi heilahtaa huonoksi. Suolistobakteereilla taas on mittavat vaikutukset terveyteen.

Gluteenittomissa täysjyväjauhoissa, kuten teffissä ja kvinoassa, kuituja ja ravintoaineita on kuitenkin yhtä paljon kuin muissakin täysjyväviljoissa.

Asiantuntija Pilvi Laurikka keliakiatutkija, lääketieteen tohtori

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla