Sauna laajentaa ihon verisuonia ja saa posket rusottamaan kauniisti. Hikoilu ja vihtominen irrottavat likaa niin että iho puhdistuu paremmin kuin suihkussa. Saunalla on myös hyviä vaikutuksia terveyteen.

Totta vai tarua saunasta. Vastaajana Suomen Saunaseura ry:n puheenjohtaja Lasse Viinikka.

1. Useimmat sydän- ja verisuonisairauksia potevat voivat saunoa turvallisesti.

Oikein. Vaikka pulssi kiihtyy saunassa huomattavasti, verenkiertoelimistön kokonaisrasitus on vain yhtä suuri kuin reippaasti kävellessä. Tämä johtuu siitä, että verisuonet laajenevat saunan lämmössä ja veren virtausvastus pienenee. Jos sydänpotilas pystyy kävelemään vaivatta, hän voi yleensä saunoa turvallisesti, kunhan välttää yltiöpäistä löylynottoa.

Jos sairaus estää normaalin kävelyn, on saunankin kanssa oltava varovainen.
Uusimpien tutkimusten mukaan sauna jopa lievittää sydämen toiminnanvajaudesta kärsivien oireita. Syynä on todennäköisesti juuri sydämen työn helpottuminen verisuonien laajenemisen vuoksi.

Useimmilla ihmisillä verenpaine laskee saunassa. Verenpainepotilaat voivat yleensä saunoa turvallisesti, mutta esimerkiksi beetasalpaajalääkitystä saavien kannattaa olla varovaisia: heillä verenpaineen lasku voi olla haitallisen suuri.

2. Saunominen laihduttaa.

Väärin. Saunassa elimistöstä tosin poistuu nestettä ja paino tilapäisesti laskee. Se palaa kuitenkin entiseen lukemiin, kun saunoja on sammuttanut janonsa.

3. Saunoja menettää niin paljon nestettä ja suoloja, että niiden korvaaminen vaatii erityistoimia.

Väärin. Tavallisen saunomisen aikana hikoillaan runsas puoli litraa. Saunahiki ei ole erityisen suolaista, joten nestettä lähtee suhteellisesti enemmän kuin suoloja. Tavallinen vesi tai vähän suolaa sisältävä mineraalivesi korvaavat hyvin saunan aiheuttaman nestehukan. Janon tunne kertoo, miten paljon nestettä pitää nauttia.

4. Avantouinnin kaltainen raju vilvoittelu on vaarallista saunomisen yhteydessä.

Väärin ja oikein. Kun runsaasta sadasta asteesta hyppää nolla-asteiseen veteen, elimistö joutuu melko kovalle rasitukselle. Verenpaine nousee nopeasti ja sydämen rytmissä tapahtuu muutoksia. Terve elimistö kestää tämänkin, kuten saunomisen yhteydessä avantouintia harrastavat hyvin tietävät. Avantoon ei silti kannata hypätä löylyistä aivan suoraan, sillä jo muutaman minuutin vilvoittelu ulkoilmassa ennen uintia vaimentaa elimistön reaktioita.

Rytmihäiriöiden vaara kasvaa, jos avantoon menee pää ja kasvot edellä.
Sydän- ja verisuonitautipotilaille meno saunasta avantoon saattaa olla vaarallista. Heidän kannattaa keskustella asiasta lääkärinsä kanssa ennen harrastuksen aloittamista tai sen jatkamista sairastumisen jälkeen.

5. Pienetkin lapset voivat saunoa vaaratta.

Oikein , kunhan tietyt asiat otetaan huomioon. Kun lapsi pystyy ilmaisemaan pahan olonsa niin, että vanhemmat ymmärtävät viestin, hän voi saunoa turvallisesti. Vanhempien on myös toimittava välittömästi lapsen olon mukaan.
Suomalaiset lapset pääsevät saunaan keskimäärin 4,5 kuukauden iässä, eikä siitä näytä olevan mitään haittaa.

Lapset kuitenkin kestävät lämpöä huonommin kuin aikuiset, joten heidän on hyvä istua alemmalla lauteella ja löylytellä lyhyempiä aikoja. Lasta ei saa painostaa olemaan löylyssä kauemmin kuin hän haluaa. Esimerkiksi kymmenen minuuttia 70 asteen lämmössä on monelle 2–5-vuotiaalle liian kova rasitus.

6. Iho tulee saunassa puhtaammaksi kuin pelkässä suihkussa.

Oikein. Hikoilu ja vihtominen irrottavat likaa, ja kun lopuksi vielä peseydytään perusteellisesti, iho puhdistuu tavallista suihkua paremmin. Sen sijaan hunajan, mudan tai kurkkuviipaleiden levittäminen iholle ei puhdistumista edistä – pikemminkin päinvastoin.

7. Suojaamattomilta lauteilta voi saada sukupuolitaudin.

Väärin. Kuumat ja kuivat lauteet ovat pieneliöille huono kasvuympäristö. Taudit eivät leviä lauteiden kautta, joten saunassa käynti ei kelpaa selitykseksi sukupuolitautitartunnalle. Laudeliinan eli lauteisen käyttö on suositeltavaa, koska se estää hien ja iholta irtoavan lian imeytymisen lauteisiin. On myös miellyttävää, kun lauteet eivät tunnu liian kuumilta.

Saunojen ja etenkin pesuhuoneiden lattioilla sienet, virukset ja muut pieneliöt viihtyvät ja saattavat aiheuttaa jalkoihin silsa- tai syylätartuntoja. Saunatilojen lattiatkin pitäisi pestä säännöllisesti ja huolehtia siitä, että ne kuivuvat kunnolla saunomiskertojen välillä.

8. Säännöllinen saunominen ehkäisee flunssaa.

No jaa. Monet saunojat ovat siitä vakuuttuneita, ja jonkin verran on tieteellisiäkin tuloksia näkemystä tukemassa. Näissä tutkimuksissa on kuitenkin sen verran heikkouksia, että tiukka näyttöön perustuvan lääketieteen kannattaja ei voi – ainakaan vielä – hyväksyä väitettä.

9. Sauna lievittää astman oireita.

Oikein. Saunan lämpö rentouttaa keuhkoputkiakin ja helpottaa siten monien astmapotilaiden hengitystä. Jos astmaan liittyy koivuallergia, koivuvihta kannattaa korvata jollakin muulla. Tammi on hyvä vaihtoehto, ellei nahka siedä katajaa.

10. Saunakalja kannattaa ottaa vasta saunan jälkeen.

Oikein. Humalassa saunominen lisää tapaturma-alttiutta ja äkillisten sairauskohtausten vaaraa. Saunakuolemia tapahtuu maassamme muutama kymmenen vuodessa – hyvin vähän, kun ottaa huomioon, kuinka paljon Suomessa saunotaan. Silmiinpistävää kuitenkin on, että erittäin suurelta osalta saunaan kuolleista löytyy verestä alkoholia.

Saunakalja tai pari saunomisen aikanakaan tuskin aiheuttaa suurta vaaraa, mutta jos alkoholia aikoo nauttia runsaammin, se kannattaa tehdä vasta saunan jälkeen.

11. Sauna auttaa nivelreuman oireisiin.

Oikein. Monien nivelreumapotilaiden oireet helpottuvat saunassa, mutta joillakin kivut saattavat pahentua seuraavana päivänä.

12. Sauna kaunistaa.

Oikein. Sauna laajentaa ihon verisuonia ja saa posket rusottamaan. Sauna rentouttaa ja tuo hyvän olon. Punaposkinen hyvinvoiva ihminen on kaunis.

13. Ennen vanhaan sauna oli hygieenisin paikka synnyttämiseen.

Oikein. Sauna oli maaseutuoloissa hyvä synnytyspaikka. Se oli rauhallisesti syrjässä ahtaiden asuntojen väenpaljoudesta, siellä oli saatavissa lämmintä vettä ja lauteet olivat todennäköisesti koko maaseutuyhteisön hygieenisin sisätila.

14. Jos sauna, viina ja terva eivät auta, on tauti kuolemaksi.

Väärin. Kansanperinnekään ei ole aina oikeassa. Nykylääketieteellä on tarjota suuri valikoima sananlaskun kolminaisuutta tehokkaampia hoitoja.

nayttelija piitu uski

Vakava työuupumus pakotti näyttelijä Piitu Uskin muokkaamaan elämänsä uusiksi.

Lue Piitun vinkit, joilla hän ehkäisee väsymistä.

Huimauksesta se alkoi. Näyttelijä Piitu Uski meni ensin hammaslääkäriin, sitten korvalääkäriin. Jälkimmäinen totesi, että huimaus voisi olla psyykkistä.

- Aloin itkeä hysteerisesti, eikä siitä tullut loppua, sanoo Piitu, 48.

- Olin aina ollut hyvä muistamaan repliikkini, mutta yhtäkkiä vuorosanat eivät vain pysyneet päässäni. Muisti pätki muutenkin. Yhtenä aamuna en pystynyt enää nousemaan sängystä.

Hänestä tuntui, että hän piti siihen aikaan koko perhettä kasassa. Miehellä oli syvä työuupumus, lapset olivat pieniä ja oma työ televisiosarja Salatuissa elämissä vaati elämältä tiukkaa kurinalaisuutta.

- Olin sairastanut putkeen useita keuhkoputkentulehduksia ja elämä tuntui raskaalta. Miehen burnout ei estänyt minuakin sairastumasta siihen, mutta sen takia hankkimani tiedot auttoivat minua puhaltamaan pelin poikki, sanoo Piitu.

Koko elämä uusiksi

Hän ymmärsi, ettei voisi vain pitää lyhyttä sairauslomaa ja jatkaa elämistä kuin ennenkin.

- Vetäydyin kaikesta sivuun vuodeksi. Ajattelin, että otan tauon ja katson, mitä sen jälkeen tapahtuu. Ensimmäisestä puolesta vuodesta en muista mitään.

Avioero lähti vireille, ja henkiinjäämisvietti hoiti muun.

- Tajusin, että minun pitää alkaa käydä terapiassa eikä vain syödä lääkkeitä.

Oikeastaan koko elämä meni uusiksi. Pitkä liitto loppui. Piitu ajatteli, ettei hänestä olisi enää lavalle tai kameran eteen, sillä hän ei jaksanut edes katsoa suoraan eteensä. 

Omat arvoni, mitä ne ovat?

Suurennuslasin alle joutuivat niin Piitun ihmissuhteet, ruokavalio, elämänarvot kuin niiden mukainen toimintakin.

- Tiesin jo alussa, että minun pitää loppuelämäni varoa lähtemästä samaan pyöritykseen uudelleen. Nyt olen todella valikoiva töiden suhteen. Tarvitsen keikkojen väliin paljon palautumista ja teen mitä vain, että pääsen metsään. Pidän kiinni vahvoista rutiineista.

Ennen kuin Piitu sitoutuu johonkin – oli se sitten ystävän tapaaminen tai työprojekti – hän miettii, mitä se tarkoittaa itselle käytännössä. Lisääkö oma valinta harmoniaa vai tuoko iikaa säpinää.

Lue väsymyksen ehkäisystä: Hyvä terveys 12 / 2016

Piitun vinkit jaksamiseen
  1. Opettele tunnistamaan omat tunteesi erilaisten reaktioiden takana. Ole rehellinen itsellesi siitä, miltä joku asia sinusta tuntuu. Niin kauan kuin sinulla on yhteys omiin tunteisiisi, voit aika hyvin.
  2. Mieti mitä valintasi tarkoittavat käytännössä: paljonko ne vievät aikaa ja voimia ja paljonko niitä jää sitten muille asioille.
  3. Olet sitä, mitä syöt. Ravinto näkyy myös mielenlaadussa. Suosi mieluummin laatua kuin määrää, mitä ikinä teetkin.

Lähes puolet ihmisistä on joskus kuullut ääniä. Äänet saattavat paheksua ja moittia, mutta ne voi kesyttää jopa kannustaviksi.

Harhaäänet säikäyttävät ja usein ensimmäinen reaktio on ”sekoamisen” pelko. Äänien kuuleminen ei kuitenkaan ole sinänsä merkki mielen järkkymisestä, vaan meissä jokaisessa oleva valmius.

Usein äänet alkavat kuulua järkyttävän tai ahdistavan tapahtuman jälkeen. Tällaisia voivat olla läheisen kuolema, ihmissuhteen päättyminen, vakava sairastuminen tai koettu väkivalta, kuten koulukiusaaminen tai seksuaalinen hyväksikäyttö.

Jotkut kuulevat ääniä poikkeuksellisen väsyneenä pitkän valvomisen jälkeen, kovassa kuumeessa tai unen ja valveen rajamailla. Moni kuulee esimerkiksi ovikellon soivan juuri ennen heräämistä tai nukahtamista.

Aivokuvantaminen on paljastanut, että harhaäänien kuuleminen tapahtuu samassa aivojen osassa kuin oikeiden äänien kuuleminen. Se selittää, miksi äänet tuntuvat niin todellisilta.

”PYÖRI YMPYRÄÄ,  ÄLÄ OTA LÄÄKETTÄ”

Ahdistuneena, surullisena tai voimakkaan mielenliikutuksen vallassa ihminen herkistyy äänille. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa puolet läheisen menettäneistä on kuullut heidän ääniään. Äänet liittyvät kaipauksen ja surun tunteeseen.

Myös masennuksessa, kun ajatukset pyörivät itsesyytösten kehässä, ihminen saattaa kuulla moittivia ääniä tapaan ”sinusta ei ole mihinkään”.

— Äänet voivat käskeä suorittamaan jotakin, kävelemään tietyllä tavalla, kieltää juomasta vettä tai ottamasta lääkettä, kertoo Jorvin psykoosiklinikan ylilääkäri Jorma Oksanen.

Huumeriippuvaisilla äänien kuuleminen on tavallista.

— Huumeet sotkevat keskushermoston tiedonvälitystä ja saattavat aiheuttaa pysyviä vaurioita hermoratoihin. Äänet voivat jäädä muistoksi, vaikka käyttö loppuisikin.

KUISKAUKSISTA JUMALAN SANOIHIN

Monet historian merkkihenkilöt ja taitelijat ovat kuulleet ääniä. Venäläinen romantiikan ajan säveltäjä Pjotr Tshaikovski kuuli nuorena musiikkia ja kummasteli vanhemmilleen, miksi muut eivät sitä kuule.

Puheen lisäksi äänet voivatkin olla kuiskauksia, hälinää, naurua, musiikkia, pölynimurin tai auton hurinaa.  

Joskus äänet liittyvät psykoosi¬sairauteen. Skitsofreniadiagnoosia ei kuitenkaan tehdä pelkästään äänien perusteella, vaan siihen täytyy liittyä toimintakyvyn romahtaminen ja todellisuudentajun pettäminen.

— Psykoosissa voi kuulla lapsuudenaikaisen opettajan, äidin, jumalan tai paholaisen ääntä, jopa kaikkia yhtä aikaa, toteaa Jorma Oksanen.

Pahimmillaan äänet saattavat kiusata koko valveillaoloajan, mutta kovin yleistä se ei onneksi ole. Jos maailma muuttuu selittämättömällä tavalla oudoksi, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

— Jos äänet ovat hyvin sinnikkäitä, piinallisia tai ahdistavia, käskevät esimerkiksi vahingoittamaan itseä tai tekemään jotain pahaa, tarvitaan antipsykoottista lääkitystä. Lääkehoito katkaisee ääniltä terävimmän särmän ja helpottaa ahdistusta. Joskus äänet loppuvat kokonaan, Oksanen sanoo. 

AVOIMUUS NUJERTAA ÄÄNIEN VOIMAN

Äänet voivat puhua lempeään tai äksyyn sävyyn. Vihaiset äänet saattavat johtua siitä, ettei pysty ilmaisemaan vihan tunteita ja äänet yrittävät tehdä sen omalla kömpelöllä tavallaan. Yksi äänien vitsaus on se, että ne usein kieltävät kuulijaansa hiiskumasta niistä kenellekään. Puhuminen saattaa hetkellisesti jopa pahentaa ääniä, mutta lopulta avoimuus nujertaa niiden voimaa.

Tunteista puhuminen on tärkeää, mutta voi myös hakata nyrkkeilysäkkiä tai tyynyä, kunhan ei vahingoita itseään. 

Yksi keino tulla toimeen äänien kanssa on asettaa niille rajat ja varata kuuntelemiseen tietty aika päivästä. On tärkeää pyhittää äänille aina samanpituinen aika. Joskus sekin auttaa, että tarkkailee ääniä ikään kuin ulkopuolisena, yrittää ymmärtää niiden sanomaa.  

 

Valtakunnallinen ääniä kuulevien yhdistys antaa tietoa ja vertaistukea. Lisää tietoa täältä.

 

Äänipäiväkirja ja muut keinot
  1. Äänipäiväkirjan pitäminen saattaa tepsiä. Siinä voi pohtia, ovatko äänet vieraita vai tuttuja, kuuluvatko ne silloin, kun tunnen oloni yksinäiseksi tai ahdistuneeksi, kenties stressaantuneeksi. Päiväkirja opettaa ymmärtämään äänien sielunmaisemaa, jolloin niitä on helpompi hallita.
  2. Äänet menettävät polttavuuttaan, kun oppii keskittymään johonkin muuhun, kuten elokuvan katseluun, kävelylenkkiin tai lehden selailuun.
  3. Toisinaan äänet loppuvat, kun ihminen ymmärtää, mitä ne yrittävät viestiä. Äänien täydellinen loppuminen ei ole kuitenkaan toipumisen edellytys.
  4. Myös kognitiivinen psykoterapia, jossa ääniin liittyviä uskomuksia opetellaan kyseenalaistamaan, auttaa ”tulemaan juttuun” äänten kanssa.

 

 

Ajan nuoli osoittaa vain yhteen suuntaan. Toisin sanoen me vanhenemme ja nuoruus haihtuu kuin nähty uni.

Se on sietämätöntä.

Voimme tietenkin muistella menneitä ja lehteillä vanhaa albumia ja lausua toiveikkaasti: "Tallessa eletty elämä."

Mutta eletty elämä ei ole tallessa. Se on poissa kuin menneen talven lumet.

Josta pääsenkin varsinaiseen tarinaani.

 

Viisi kuukautta sitten järveä peitti vielä puolimetrinen jää. Minä hiihdin tämän jään lumista pintaa. Pääsin yllättävän lujaa.

"Pääsen yllättävän lujaa", sanoin itsekseni, ja ohitin saaren ja ohitin toisen.

Siinä hiihtäessäni mielessäni ei liikkunut mitään erityistä. Paitsi tietysti se, että täytän tänä vuonna 50 vuotta, sillä se on liikkunut tänä vuonna mielessäni jatkuvasti.

 

Neljännen saaren kohdalla pidin tauon. Saaren rantaa peittivät suuret pyöreät kivet. Aurinko oli sulattanut lumet kivien pinnalta.

Juuri pyöreistä kivistä muistin, että olin käynyt tällä samalla paikalla aikaisemminkin, parikymmentä vuotta sitten. Siitä oli kauan.

"Siitä on kauan", ajattelin haikeana, ja katselin rannan kiviä. Muistelin aikaa silloin parikymmentä vuotta sitten ja muistinkin jotain, mutta sitten muistot katosivat, ja oli taas tämä hetki ja minun tuli kylmä.

Lähdin hiihtämään kotiin päin.

 

Silloin tapahtui jotakin yllättävää. Minut valtasi tavattoman hyvä mieli. En tiedä miksi, oli vain helppo olla. Ikään kuin olisin tehnyt sovinnon itseni kanssa.

"Olen tehnyt sovinnon itseni kanssa", sanoin oikein ääneen. Lauseen juhlavuus huvitti minua.

Aurinko laski. Saaret heittivät pitkät kylmät varjonsa valkealle jäälakeudelle, mutta sekään ei nyt haitannut. Tunsin että kaikki tämä kuuluu paluumatkaan.

 

Kun saavuin kotiin, kuvailin tuntemuksiani vaimolle. Erityisesti kuvailin paluumatkan hyvää mieltä ja julistin, että olin saanut suuren oivalluksen: Myös viidenkymmenen vuoden ikä oli eräänlainen elämän kääntöpaikka. Myös me voisimme nyt lähteä pitkälle hyvälle paluumatkalle, ikään kuin kohti kotia.

Minusta tuntui, että minulla oli hallussani keski-iän mielenrauhan salaisuus.
– Hyi että, vaimo irvisti.
– Miten niin, minä hämmästyin.
– Paluumatkalle, vaimo toisti inhoa äänessään.
– Minä en ole todellakaan lähdössä millekään paluumatkalle. Minä menen eteenpäin ja nyt minä lähden jumppaan.

 

Pidin vaimon vastausta ensin tylynpuoleisena, mutta syötyäni ja saatuani verensokerini taas kohoamaan myönsin, että vaimon näkökulmassa oli ideaa. Kun olin levännyt vielä hetken, tajusin itsekin, että olin tainnut hiihtää hiukan liian kovaa.

Kesällä siirryinkin sitten pyöräilyyn. Olen nyt polkenut pitkiäkin lenkkejä, mutta pidän aina purtavaa mukanani enkä vedä itseäni aivan piippuun.

Lisäksi suunnittelen reitin niin, ettei synny vaarallisen vertauskuvallisia, edestakaisia osuuksia, vaan lenkistä muodostuu ympyränmallinen, jatkuvaa eteenpäin menon tunnetta vahvistava.
 

Petri Tamminen on vääksyläinen kirjailija, joka tekee taidetta nolostelustaan.

toisen mitatointi vahingoittaa

Joku tekee sen tietoisesti, toinen tiedostamattaan, väheksyy kaveria vieressä. Vähättelevästä puheesta kannattaa opetella eroon.

”Mitä sä nyt tästä stressaat?” Tai ehkä vain tuhahdus. Se on toisen mitätöintiä ja vahingoittaa ihmissuhteita sekä kotona että työpaikoilla.

Vähättelevä puhe voi olla tietoista tai tiedostamatonta. Olipa kumpaa tahansa, siitä voi opetella eroon, sanoo henkisestä väkivallasta esikoiskirjan tehnyt ensihoitaja Heidi Holmavuo.

1. Tietoisesti. Parisuhteessa vähättely näkyy toisen kovana arviointina: et sinä tuosta(kaan) selviä... Työpaikalla kollega saa osakseen tuhahtelua tai hänet sivuutetaan julmasti. Vähättely on lähellä kiusaamista. Molemmissa tapauksissa vähättelijä tietää käyttäytyvänsä huonosti.

2. Tiedostamattomasti. Moni väheksyy itseään, koska on oppinut ajattelemaan, ettei kuitenkaan kelpaa eikä selviydy. Mielessä on epäilys, että myös muut väheksyvät minua. Elämän isompi epäonnistuminenkin voi kalvaa ja viedä itsekunnioituksen. Vertailu muihin pahentaa tilannetta.

3. Avuksi. Mieti, mistä olet oppinut vähättelevän asenteen ja pyri siitä tietoisesti eroon. Mieti, miksi jälleen sanoit pahasti, miksi annoit toisen ymmärtää, ettei kelpaa. Tai miksi toruit itseäsi, vaikka siihen ei ollut mitään konkreettista syytä? Harjoittele näkemään ihmisissä ja itsessäsi positiivisia puolia. Keskity niihin. Kunnioittava ilmapiiri auttaa kaikkia viihtymään elämässä.

Lähteenä käytetty Heidi Holmavuon kirjaa Uskalla elää mielellään eteenpäin, Fitra, 32 e.