Ärtyneen vatsan rauhoittaminen ruokarajoituksilla on yksinkertaista, kun tietää mitä ruokia kannattaa syödä ja mitä välttää.
Ruokarajoitukset helpottavat monia vatsavaivoja, erityisesti ärtyvän suolen oireyhtymää. Tulehdusta hillitsevät ruoat tekevät hyvää ihan jokaiselle.
FODMAP on ruokavalio, jossa kartetaan huonosti ohutsuolessa imeytyviä hiilihydraattiyhdisteitä.
Vältä näitä ruokia:
- makeutusaineet (hunaja, ksylitoli, maltitoli, mannitoli ja sorbitoli)
- omena ja päärynä sekä kivelliset hedelmät
- sipuli, punajuuri, herneet, pavut ja linssit
- ruis, vehnä ja ohra
- laktoosia sisältävät maitotuotteet
Syö enemmän näitä:
Tulehdusta hillitsevät ruoat rauhoittavat suolistossa jyllävää hiljaista tulehdusta. Lisää ruokavalioosi siis näitä vatsaasi rauhoittavia ruokia:
- marjat
- täysjyvävilja
- rasvainen kala, mm. lohi tai muikku
- valkosipuli
- pähkinät
- neitsytoliiviöljy
- kurkuma ja inkivääri
Lähde: Pirjo Saarnia: Syö oikein, sammuta tulehdus. WSOY 2019.
Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.
Mennyt vähän liian pitkälle tuo listaaminen hyviin ja huonoihin ruokiin. Hyvä kun meillä on ruokaa ja rauha syödä sitä näinä vaikeina aikoina. Turhuutta vain nuo höpinät.
Jos sairastaa punajäkälää, elämä muuttuu jatkuvaksi oikean ruuan hakemiseksi ja esim. monet terveelliset vihanneksetkaan eivät käy. Aina saa miettiä, mitä voisi ostaa tilalle ja pystyykö syömään. Kurjaa.