Luultua useamman sydän- tai aivoinfarktin syy löytyy sairaasta suusta. Hampaiden kiinnityskudossairaus parodontiitti luo vaarallisille bakteereile suuhun otolliset olosuhteet ja suoran reitin elimistöön. Ahkera hampaiden hoito suojaa siten sydäntäkin.

Kaikkihan me tiedämme, mikä sydän- tai aivoinfarktin aiheuttaa. Tupakointi, korkea verenpaine, vyötärörasva, diabetes ja kohonnut kolesteroli selittävät kuitenkin vain 60 prosenttia sydän- ja verisuonisairauksista.

Loput neljäkymmentä on seurausta vähemmän tunnetuista riskitekijöistä, kuten elimistön kroonisista infektioista eli pitkittyneistä tulehduksista. Sellaisia ovat esimerkiksi keuhkoklamydia sekä hampaiden kiinnityskudossairaus parodontiitti.

– Parodontiitti on piilevä, mutta yllättävän yleinen suuvaiva, sanoo hammaslääketieteen tohtori, yliopistonlehtori Susanna Paju Helsingin yliopiston hammaslääketieteen laitokselta.

Kansanterveyslaitos on arvioinut, että jopa 64 prosentilla suomalaisista aikuisista on parodontiittiin liittyviä yli neljä millimetriä syventyneitä ientaskuja ja jopa viidenneksellä vaikea-asteinen tauti, jonka merkkinä yli 6 milliä syviä ientaskuja.

Ikenestä verenkiertoon

Kun hampaiden kiinnityskudokset alkavat tuhoutua ja ientaskut syventyä, suussa olevat bakteerit pääsevät helpommin verenkiertoon. Elimistössä ne aiheuttavat uusia tulehduksia ja erittävät myrkkyjä eli toksiineja. Myrkyt tuhoavat kudoksia.

Tulehdukset ja toksiinit altistavat ihmisen muun muassa sydäninfarktille, aivoinfarktille, ohimenevälle aivoverenkiertohäiriölle TIA:lle sekä aivoverenvuodolle.

Suubakteerien ja sydän- ja verisuonisairauksien välisen yhteyden havaitsi ensimmäisenä suomalainen tutkijaryhmä parikymmentä vuotta sitten. Akatemiatutkija Pirkko Pussinen löysi yhteyden parodontiittibakteerien ja sepelvaltimotaudin välillä.

Yksi parodontiitin tärkeimmistä aiheuttajista, Porphyromonas gingivalis, on osasyyllinen myös aivohalvaukseen niillä potilailla, joilla on jo jokin sydänsairaus. Parodontiittia aiheuttavien bakteereiden perimäainesta DNA:ta on löydetty ahtautuneista verisuonten seinämistä.

Sydänsairauksienkin taustalla on tulehdus eli infektio. Siispä tutkijat ovat olleet kiinnostuneita siitä, voisiko sydänkohtauksia estää antibiooteilla.

– Omassa tutkimusryhmässäni olemme saaneet selville, että antibiootti voisi ehkäistä uusiutuvia kohtauksia, mutta itse hampaiden kiinnityskudossairaus, parodontiitti, pilaa antibiootin edullisen vaikutuksen, Paju kertoo.

Hyvä suuhygienia ehkäisee

Krooninen parodontiitti on hitaasti etenevä infektio. Se tulee esiin usein kolmen-neljänkympin tietämillä. Taudin aiheuttavat suun omat mikrobit, joiden tasapaino on jostakin syystä järkkynyt.

Susanna Pajun mukaan parasta olisi taudin ennaltaehkäisy, jotta bakteerit eivät pääsisi tuhoamaan ikeniä, hampaistoa sekä sydämen terveyttä.

Hampaiden huolellinen ja aamuin illoin tehtävä harjaus, hammasvälien puhdistus kerran päivässä, happamien mehujen ja virvoitusjuomien välttäminen sekä säännöllinen hammaslääkärissä käynti pitävät hampaat ja ikenet kunnossa.

Etenkin hampaisiin kertyvä plakki on haitallista. Yhdessä kuutiomillimetrissä plakkia on noin sata miljoonaa bakteeria: se toimii taudinaiheuttajien varastona.

–?Suubakteereita voi joutua muualle elimistöön myös syljen mukana, jos sitä kulkeutuu alempiin hengitysteihin ja keuhkoihin. Suubakteereita löytyy myös poskionteloista ja välikorvasta, Paju kertoo.

Verenvuoto paljastaa

Krooninen parodontiitti on usein oireeton. Potilas hakeutuu ienongelmiensa takia hoitoon tavallisesti vasta sitten, kun hampaat jo heiluvat.

– Potilas ei hevin tiedosta tautia. Jos parodontiitti saa edetä rauhassa, loppujen lopuksi hampaat irtoavat. Varsinkin tupakoitsijoilla parodontiitti voi edetä pitkällekin piilevänä, koska tupakoitsijoiden ikenet eivät useinkaan vuoda verta.

Ensimmäinen oire parodontiitista on useimmiten juuri verenvuoto hampaita harjatessa. Harvemmin on kipuja ikenissä. Jos taudin saa hoitoon tässä vaiheessa, jolloin vasta ien oireilee, se on parannettavissa. Ien tervehtyy ennalleen, kun hampaan pinnalla oleva plakki pidetään poissa ja bakteerien aiheuttama ärsytys lakkaa.

–?Kannattaa opetella kysymään omalta hammaslääkäriltään hammastarkastuksen yhteydessä, ovatko ikenet ja hampaan kiinnityskudokset kunnossa. Kiinnityskudostulehdusten löytyminen ajoissa on tärkeää myös potilaan sydämelle ja aivoille, Paju vinkkaa.

Hammaskivi pois

Entäpä sitten parodontiitin hoito? Susanna Pajun mukaan tauti ei niin sanotusti parane mutta hoidettuna pysähtyy.

– Lievemmissä tautimuodoissa riittää hammaslääkärin tai suuhygienistin tekemä hammaskiven poisto ja se, että potilaalle opetetaan hampaiden oikea omahoito. Jatkossa potilas on siis itse vastuussa siitä, että tauti ei uusiudu.

Vakavammissa parodontiittitapauksissa hammaskivi poistetaan puudutuksessa ja joskus tarpeen ovat huonojen hampaiden poisto, jopa ienleikkaukset.

– Hammas ei kiinnity uudelleen eikä ien kasva takaisin entiselleen. Mitä enemmän kudosta on menetetty, sitä huonompi on ennuste. Mutta jos tauti havaitaan varhain ja tulehdus saadaan pysäytettyä, on hoidon lopputulos lähes aina onnistunut.

Hammaslääkäri Susanna Pajun mukaan tärkeintä hoidon onnistumiselle on, että potilas osaa ja jaksaa puhdistaa hampaansa ja hampaiden välit huolellisesti ja päivittäin.

–Omatoiminen suuhygienia on avainasemassa suun- ja sydänterveyden ylläpitämisessä. Seurantaa tietysti vaaditaan, usein lopun ikää. Tupakointi heikentää hoitotuloksia, joten tupakoinnin lopettaminen kannattaa tästäkin syystä.

Tulehdus suusta sydämeen

  1. Suun bakteerikanta muuttuu, taudinaiheuttajat lisääntyvät, muodostuu syventyneitä ientaskuja, jotka tulehtuneina vuotavat verta. Suussa on hampaan kiinnityskudosta tuhoava tulehdus, parodontiitti.
  2. Infektio leviää verenkierron välityksellä sydämeen, taudinaiheuttajat vauhdittavat verisuonitaudeille altistavia muutoksia, jopa kiinnittyvät valtimon sisäpintaan. Se ahtautuu ja tulehtuu. Seurauksena on sepelvaltimotauti.

Lue lisää sydänoireista.

Estä parodontiitti

  • Lopeta tupakointi.
  • Harjaa hampaat aamuin illoin.
  • Käytä hammaslankaa päivittäin.
  • Rytmitä ruokailu, älä latki juomia pitkin päivää.
  • Käy säännöllisesti hammaslääkärillä ja suuhygienistillä.
uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.