Ienten alla pesivä parodontiitti on salakavala sairaus. Se ei aiheuta kipua tai särkyä mutta voi irrottaa hampaat ja altistaa sydänsairaudelle tai keskenmenolle.

Hampaan kiinnityskudosten tulehdus eli parodontiitti on huonosti tunnettu, mutta yleinen suun sairaus. Parodontiitti aiheuttaa tuhoa irrottamalla hampaat vähän kerrassaan leukaluusta, ja krooniseksi päästyään se vaarantaa koko kehon terveyden.

— Parodontiitti on vakava kansansairaus, jota ei ole tunnistettu tai hoidettu riittävän hyvin, parodontologian professori Eija Könönen sanoo.

Hampaan juureen ikenen alle kertyy plakkikerros, johon taudinaiheuttajabakteerit pesiytyvät. Elimistö käy taistoon, ja vihamielisiä mikrobeja tuhotessaan elimistössä aktivoituneet tulehdusvälittäjäaineet ja entsyymit kuluttavat myös hampaan kiinnityskudoksia eli ientä, kiinnityskudossäikeitä ja leukaluuta.

Pahan parodontiitin kehittyminen vie vuosia, jopa vuosikymmeniä. Ien ja luu hampaan juuren ympäriltä häviävät hiljalleen. Hammas alkaa heilua ja lopulta se irtoaa kokonaan, jos tautia ei havaita ja hoideta.

Jää reikien varjoon

Tauti on salakavala. Se saattaa aiheuttaa verenvuotoa, pahaa makua suussa sekä pahanhajuista hengitystä. Monilla se on kuitenkin lähes oireeton.

Toisin kuin hampaiden reikiintymistä aiheuttava karies, parodontiitti ei aiheuta kipua tai särkyä. Siksi se saattaa päästä etenemään pitkälle, ennen kuin siihen osaa kiinnittää huomiota. Kun hampaat jo heiluvat, on peruuttamatonta tuhoa ehtinyt tapahtua. Hampaan ympäriltä liuennut leukaluu ei kasva enää takaisin.

Kudosten häviäminen voidaan kuitenkin pysäyttää ja tulehdus parantaa. Mitä aiemmin tämä tapahtuu, sitä pienemmäksi tuhot jäävät.

Koska parodontiitti on hitaasti etenevä sairaus, se saattaa jäädä vuosien ajan huomaamatta paitsi siihen sairastuneelta, myös suun terveyden ammattilaisilta.

— Suomessa hampaan kiinnityskudoksia ei tutkita systemaattisesti. Hampaiden reikiintymistä saatetaan tarkastuksessa mitata monella eri tavalla, mutta parodontiittia ei lainkaan, Eija Könönen sanoo.

Mitattiinko ientaskut?

Eija Könösen mukaan hammashuollossa on pitkään keskitytty liikaa hampaisiin ja usein unohdettu ikenen alle jäävä osa. Vaikka kävisi säännöllisesti tarkistuttamassa hampaansa, piilossa edenneeseen parodontiittiin ei välttämättä ole kiinnitetty huomiota.

Tilanne on vielä pahempi, jos on hakeutunut hammaslääkärille vain silloin, kun on tuntenut siihen tarvetta. Silloin hammaslääkärillä on yleensä täysi työ kiireellisten ongelmien — yleensä hampaassa olevan reiän tai lohkeaman — korjaamisessa, eikä aikaa ikenien ja leukaluun kunnon tarkistukselle jää.

Hammaslääkäri tunnistaa parodontiitin mittaamalla ientaskut eli tilan hampaan ja ikenen välissä. Lopullinen varmuus saadaan röntgenkuvista. Niistä näkee, onko leukaluuta hävinnyt hampaiden ympäriltä.

— Parodontiitin havaitseminen ei ole tavallisen ihmisen vastuulla vaan se on meillä ammattilaisilla. Hammastarkastuksen jälkeen kannattaa kuitenkin kysyä, mitattiinko ientaskut ja löytyikö merkkejä parodontiitista, Könönen sanoo.

Bakteereja verenkiertoon

— Jos potilaalla on hammaslääkärin diagnosoima parodontiitti, hänen riskinsä sydänsairauteen on kohonnut 70 prosenttia, sanoo dosentti Pirkko Pussinen, joka johtaa Helsingin Yliopistolla parodontiitin ja sydän- ja verisuonisairauksien yhteyksiä tutkivaa ryhmää.

Parodontiitti on bakteerien aiheuttama sairaus. Siihen on liitetty kymmeniä eri bakteerilajeja. Jopa 80 prosentilla suomalaisista on syljessään ainakin jotain näistä bakteereista eli alttius sairastua.

Samoja bakteereita on löydetty myös sydäninfarktiin kuolleiden ihmisten sydänten verisuonista.

Kroonista parodontiittia sairastavalla on suussa jatkuva tulehdus, joka käy elimistölle raskaaksi. Bakteerit pääsevät verenkiertoon ja kulkeutuvat kaikkialle kehoon, myös sydämeen.

— Hampaan kiinnityskudosten tulehdus saattaakin olla yksi selitys sille, miksi sepelvaltimotauti voi vaivata myös muuten perusterveitä ihmisiä, Pussinen sanoo.

Perinteisesti tunnetut riskitekijät, kuten tupakointi, korkea verenpaine, vyötärörasva, diabetes ja kohonnut kolesteroli selittävät vain noin 60 prosenttia sydän- ja verisuonisairauksista.

Osasyyllinen moneen

Parodontiitti on tutkimuksissa yhdistetty riskitekijänä moniin muihinkin sairauksiin ja vaivoihin. Hoitamattomana se kasvattaa muun muassa keskenmenon ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Tuoreissa tutkimuksissa on löytynyt viitteitä siitä, että krooninen parodontiitti voi lisätä syövän riskiä.

Laitospotilailla parodontiitti voi olla osatekijänä aiheuttamassa keuhkosairauksia, kuten keuhkokuumetta.

— Kun huonokuntoisten potilaiden hampaista ja niiden kiinnityskudoksista ei pidetä huolta, ne pääsevät tulehtumaan. Tulehdus kuormittaa kehoa ja voi levitä keuhkoihin, Pussinen sanoo.

Diabetespotilaat ovat erityisen alttiita parodontiitille. Suuhun pesiytynyt tulehdus puolestaan heikentää sokeritasapainoa.

— Kroatialaisessa tutkimuksessa parodontiitin huomattiin heikentävän myös sperman laatua ja aiheuttavan sitä kautta lapsettomuutta, Pussinen kertoo.

Mitä enemmän tutkitaan, sitä useamman sairauden ja parodontiitin väliltä löytyy yhteys. Vaikka menetettyä hampaiden kiinnityskudosta ei saa takaisin, suussa pesivän kroonisen tulehduksen parantaminen voi parhaassa tapauksessa pelastaa hengen.

— Tärkeintä olisi kuitenkin saada tietoa tavallisille ihmisille.
Tehokkain hoito on parodontiitin ehkäiseminen. Sen perusta on päivittäinen suusta huolehtiminen: tupakoinnin lopettaminen, hampaiden pesu aamuin illoin ja hammasvälien puhdistus kerran päivässä.

Voiko minulla olla parodontiitti?

Sairaus saattaa olla lähes oireeton, jolloin sen voi todeta vain hammaslääkäri. Siksi onkin syytä käydä vuosittain hammastarkastuksessa, vaikka mitään oireita ei tuntuisi.

Tarkastuksen jälkeen kannattaa kysyä, tutkittiinko ientaskut ja onko syytä epäillä parodontiittia.

PARODONTIITIN TYYPILLISET OIREET

  • Verta vuotavat ikenet.
  • Paha maku suussa.
  • Pahanhajuinen hengitys.
  • Heiluvat tai paikaltaan liikkuneet hampaat.

RISKI ON ERITYISEN SUURI, JOS

  • sinulla on diabetes tai immuunipuutostauti.
  • tupakoit.
  • saat helposti hammaskiveä.
  • olet mies.

ASIANTUNTIJAT:  professori Eija Könönen, Turun yliopiston hammaslääketieteen laitos, ja dosentti Pirkko Pussinen, Helsingin yliopiston hammaslääketieteen laitos.

Lue lisää
Hengitys haisee, mistä apua?
Sydäntauti voi alkaa suusta
Päivitä tietosi hampaiden kotihoidosta

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.