Mausteet auttavat vähentämään verenpainetta nostavan suolan käyttöä, mutta tolkku pitää niiden käytössä muistaa. Asiantuntija varoittaa inkiväärin yhteisvaikutuksista lääkkeiden kanssa.

Voiko verenohennuslääkettä käyttävä syödä päivittäin tuoretta inkivääriä? Runsaasta määrästä varoitellaan, mutta miten paljon se on?

Asiantuntija vastaa:

INKIVÄÄRISSÄ tiedetään olevan ainesosia, jotka vähentävät verihiutaleiden tarttuvuutta, mikä voi lisätä verenvuodon vaaraa varfariinin (Marevan) kanssa yhtä aikaa otettuna. Tarkkaa määrää ei vähäisten tutkimusten perusteella tiedetä.

Tieteellisissä julkaisuissa haittatapaukset ovat useimmiten liittyneet inkivääriä sisältävien ravintolisien käyttöön varfariinin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ravintolisävalmisteissa rohdoskasveista tehdyt uutteet ovat jopa monikymmenkertaisia vahvuudeltaan verrattuna tuoreeseen kasviin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hiljattain on kuitenkin julkaistu pari tapausselostusta, joissa potilaille oli tullut vakava verenvuoto tuoreesta inkivääristä keitetystä ravinnosta.

Molemmissa käytössä oli myös veritulpan estolääke, ei tosin varfariini, vaan uudempi ns. suora antikoagulantti.

Ensimmäisessä tapauksessa 80-vuotias mies oli keittänyt inkivääriä ja kanelia yhdessä ja nauttinut seosta kaksi desilitraa kolmena peräkkäisenä päivänä samanaikaisesti dabigatraani-lääkkeen kanssa.

Potilaalle tuli suolistovuoto, joka johti hoidosta huolimatta kuolemaan.

Toisessa tapauksessa 36-vuotias mies oli juonut itse keitettyä inkivääriteetä kahdesta kolmeen litraan päivittäin yli kuukauden ajan, kunnes ilmeni veriyskää. Potilaalla oli käytössä rivaroksabaanilääke.

Muuta syytä veriyskään ei löytynyt kuin lääkkeen ja inkiväärin yhteisvaikutus.

Potilaan verihiutaleiden toimintaa tutkittiin laboratoriossa ns. verihiutaleiden toimintakokeella (platelet function testing, PFT). Testissä todettiin huomattavasti heikentynyt verihiiutaleiden takertuvuus, jota epäiltiin inkiväärin aiheuttamaksi.

Potilas toipui.

Yksittäisistä tapausselostuksista on vaikea vetää varmaa johtopäätöstä, mutta kannustaisin kuitenkin varovaisuuteen tuoreen inkiväärin nauttimisessa samanaikaisesti veritulpan estolääkkeiden kanssa.

Mausteena inkiväärijauheesta tulee käytettyä yleensä niin vähän, että siitä tuskin on vaaraa. Inkivääristä valmistettujen ravintolisien käyttöä on vältettävä veritulpan estolääkkeiden aikana.

Yleensäkään ei ilman erityistä syytä kannata käyttää ravintolisiä yhdessä varfariinin tai muidenkaan veritulpan estolääkkeiden kanssa, sillä osa niistä voi tehostaa ja osa taas heikentää varfariinin vaikutusta.

Sydänystävälliseen ruokavalioon kuuluu runsaasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja, eikä varfariinihoitoa käyttävänkään pidä niistä luopua.

On suositeltavaa syödä joka päivä monipuolisesti kasviksia, hedelmiä ja marjoja jokseenkin saman verran päivästä toiseen.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Eeva Sofia Leinonen
sisätautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla