Sinulla on vain yksi sydän, pidä siitä hyvää huolta! Pysähdy aika ajoin tarkastelemaan, ovatko elintapasi sydämelle ystävälliset. Jos olet jatkuvasti stressaantunut, kannattaa miettiä, mikä keventäisi taakkaasi.

Viimeistään kolmekymppisenä on aika pysähtyä peilin eteen, neuvoo ylilääkäri Ari Palomäki Kanta-Hämeen keskussairaalasta.

– Kun opiskelut ovat jääneet taakse ja nuoruus alkaa kääntyä keski-iän suuntaan, on syytä miettiä elintapojaan. Tällöin näkyy, onko tullut valittua reitti, joka pitää yllä terveyttä, vai tie, joka johtaa huonoon lopputulokseen.

Peilikuva paljastaa nopeasti ainakin yhden sydämen kannalta keskeisen asian: onko vyötärölle kertynyt ylimääräistä rasvaa. Keskivartalolihavuus on haitallisempaa kuin lantion seudun liikakilot. Tarkemmaksi avuksi kannattaa ottaa mittanauha, jota Ari Palomäkikin kantaa aina lääkärintakkinsa taskussa. Jos lukema on naisella yli 80 senttiä tai miehellä yli 90 senttiä, on syytä ryhtyä vyötäröä kaventaviin elintapamuutoksiin.

Peilin edessä kannattaa piipahtaa säännöllisin välein kolmenkympin jälkeenkin, sillä koskaan ei ole liian myöhäistä muuttaa tottumuksiaan.

Loppu puputukselle

Elintapojen muutoksen voi aloittaa tarkkailemalla syömisiään. Nykysynti on jatkuva syöminen.

– Ruoka on välttämätöntä hengissä pysymisen kannalta, mutta koko ajan ei pidä puputtaa, Palomäki toteaa.

Lääkäri on huomannut, etteivät ihmiset enää uskalla kokea näläntunnetta: Jos vatsa hiukankin kurnii, suuhun pannaan heti jotain. Liian pitkät ateriavälit johtavat ahmimiseen, mutta hetken aikaa voi odotella kunnon ruokaa eikä napostella pahimpaan nälkäänsä suklaata. Terveyden kannalta on parasta keskittää
syömisensä päivän pääaterioille, aamiaiselle, lounaalle ja päivälliselle. Sekaan sopii vielä kaksi välipalaa.

Ari Palomäki pitää yhtenä suurena syntipukkina lihomiseen amerikkalaista elintarviketeollisuutta, joka keksi kasvattaa bisnestään suurentamalla annoskokoja. Hyvältä tarjoukselta tuntuva jättipussi kannattaa kuitenkin jättää ostamatta, sillä jättiannoksesta tulee kaloreita roppakaupalla.

Terveellisempään ruokaan tottuu

Ruoan määrän vähentäminen on tärkeää, jos syö enemmän kuin kuluttaa. Mutta vähintään yhtä tähdellistä on vahtia ruoan laatua. Sydän pitää monipuolisesta ruoasta, jossa on paljon kasviksia ja kuitua, vähän suolaa ja kohtuullisesti oikeanlaista rasvaa.

– Ihmiset ovat jo osin oppineet valitsemaan kevyttuotteita, mutta aina ei osata ajatella, millaista rasvaa niissä on, Palomäki sanoo.

Rasvan laatu on tärkein kolesteroliarvoihin vaikuttava tekijä. Valtaosan rasvasta pitäisi olla laadultaan pehmeää eli tyydyttymätöntä. Sydämelle hyviä rasvoja saa kasviöljyistä, pehmeistä margariineista ja kalasta.

Rasvataakkaansa voi keventää myös valitsemalla vähärasvaisia tai rasvattomia maitotuotteita. Ari Palomäki tietää kokemuksesta, että kevyempään maitoon tottuminen vie joitakin kuukausia:

– Siirryimme puolisoni kanssa 80-luvun puolivälissä kulutusmaidosta kevytmaitoon. Silloin rasvaton maito oli mielestäni värjättyä vettä. Pari vuotta myöhemmin vaihdoimme kevytmaidon rasvattomaan, eikä se maistunutkaan enää pahalta. Nyt en vaihtaisi takaisin edes kevytmaitoon.

Kuten vähärasvaisuuteen, myös vähäsuolaiseen ruokaan tottuu ajan kanssa. Valmisruoissa ja leivissä on yllättävän paljon suolaa, joten kannattaa aina valita vähäsuolainen tuote. Omassa keittiössään voi tehdä paljonkin. Ruoanvalmistuksessa kannattaa vähentää suolaa ja hakea makua yrteistä ja juureksista. Liemikuutioissakin on tarjolla vähäsuolaisia vaihtoehtoja.

Tupakka nolliin

Tupakka heikentää laadullisesti kolesterolihiukkasia ja kovettaa valtimoita. Jo muutaman päivittäisen savukkeen polttaminen tuplaa vaaran sairastua sydäntautiin. Tupakka lisää erityisesti aivohalvauksen
ja katkokävelyn riskiä, mutta se vaikuttaa myös sydäninfarktin syntyyn.

– Tupakoinnin lopettaminen on suurin yksittäinen teko, jonka voi tehdä sydämensä hyväksi. Se on siitä harvinainen riskitekijä, että sen voi vetää täysin nolliin, Ari Palomäki toteaa.

Lääkäriä huolettavat tupakoivat tytöt. Vaikka tupakoinnin suosio on kääntynyt laskuun, pikkutytöt ja nuoret naiset polttavat enemmän kuin ennen. Kun tähän vielä lisätään vyötärölle kertyvä rasva,
menettävät naiset pian sen luontaisen kymmenen vuoden edun, joka heillä on sydänsairauksia vastaan.
Estrogeenihan suojaa naisia vaihdevuosiin asti niin, että he sairastuvat sydäntauteihin myöhemmin kuin miehet.

Lasi viiniä, ei enempää

Alkoholi on sydämellekin hyvä renki mutta huono isäntä: kohtuukäyttö on hyväksi, mutta runsas käyttö haitallista. Kohtuukäytöksi katsotaan 1–2 ravintola-annosta päivässä. Yksi annos on esimerkiksi 12 cl:aa viiniä, pullo keskiolutta tai 4 cl:aa konjakkia.

Vaikka lasillinen viiniä silloin tällöin suojaa sydäntä, alkoholi ei sovi kaikille. Esimerkiksi sydämen vaajatoiminnasta tai rytmihäiriöistä kärsivät kestävät vain hyvin pieniä alkoholimääriä. Jos alkoholia kuluu päivässä yli kaksi ravintola-annosta, verenpaine alkaa nousta. Suorimmat vaikutukset sydämeen on kuitenkin alkoholin energialla.

– Harva tulee ajatelleeksi, että jos juo 5–6 tuopillista keskiolutta ravintoillan aikana, siinä on sama määrä kaloreita kuin vastaavassa määrässä sokerilimua, Ari Palomäki vertaa. Olutmahaksi kutsuttu puolipallo on juuri sitä keskivartalolihavuutta, joka ennustaa sydäntautien syntyä.

Aikaa liikunnalle

Liikunnan voima sydäntautien ehkäisyssä ja hoidossa on kiistaton. Suositus on liikkua neljä tuntia viikossa vähintään viidelle päivälle jaettuna. Jos kunto on päässyt vuosien saatossa rapistumaan, liikkeelle pitää lähteä varoen. Hidas kävelylenkki tekee hyvää sydämelle ja mielellekin, etenkin jos saa houkuteltua mukaan kumppanin.

Monet valittavat, ettei nykytahtisen työn jälkeen jaksa lähteä lenkkipolulle. Palomäki muistuttaa, että liikkuminen vapaa-aikana antaa voimia työntekoonkin – ja sitten jaksaa taas liikkua lisää.

Repsahduksesta uusi alku

Ari Palomäen kokemuksen mukaan potilaat ottavat hyvin vastaan ohjeita elintapojen kohennuksesta – ja tekevätkin muutoksia. Ongelmia syntyy, kun repsahtaa: lomalla kertyy pari lisäkiloa tai syyssateet eivät houkuttelekaan sauvakävelemään.

– Ihmiset ovat huonoja käsittelemään epäonnistumisiaan. Kuitenkin ne ovat väistämättömiä onnistumisen tiellä.

Lääkärin neuvo onkin miettiä jo etukäteen, kuinka toimia vastoinkäymisissä ja kuinka yllättävät lisäkiloista pystyy pudottamaan pian. Jos kilot jäävät pitkäksi aikaa vyötärölle, niistä on jo hankalampi päästä eroon.

– Myös kura- ja pakkaskeleihin suosittelisin varautumaan. Pukeudutko kunnolla ja annat tuulen tuivertaa vai vaihdatko talvella suosiolla sisäliikuntaan?

Ari Palomäki ehdottaa elintapamuutosten aloittamista pienin askelin, suurremonteilla kun on tapana lopahtaa alkuinnon jälkeen. Sopivan kokoinen muutos voi olla päätös käyttää portaita hissin sijasta
tai siivota varastohuone, jos sen sotkuisuus on vaivannut pitkään.

– Kun korjaat yhden asian elämässä, muutkin muutokset alkavat rullata.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.