Ovatko aurinkosuojatuotteet oikeasti turvallisia, kun niissä on kemiallisia suojakertoimiakin? Haluaisin välttää turhia kemikaaleja.

Niin, ovatko aurinkovoiteet turvallisia käyttää jos haluaa välttää turhia kemikaaleja ja varsinkin kemialliset suoja-aineet pelottavat?

Vaalea, suomalainen hipiä kestää auringossa palamatta ilman suojaa noin 10 minuuttia, joten apua on syytä hakea aurinkovoidepurkista, ellei sitten halua viettää kesäpäiviään sisällä tai runsaan vaatetuksen peitossa. Ihon palaminen altistaa koko ajan yleistyvälle ihosyövälle. UV- säteillä on myös todistetusti ihoa vanhentava vaikutus.

Kemiallisia auringonsuoja-aineita tarvitaan, jotta tuote tehoaisi mahdollisimman hyvin UV- säteiden eri aallonpituuksiin. On tärkeää, että tuote suojaa sekä UVA- että UVB- säteiltä. Kemialliset suoja-aineet tekevät UV- säteet vaarattomiksi esimerkiksi muuttamalla ne lämmöksi. Lain mukaan kosmetiikaksi määriteltyjen kemiallisten suoja-aineiden tulee olla turvallisia käyttää. Suojavoiteita ei ole tarkoitettu käytettäväksi ympärivuotisesti esimerkiksi koko keholle aamuin illoin, vaan ainoastaan tarvittaessa.

Kemiallisten suoja-aineiden ei ole todettu aiheuttavan allergioita, mutta ne voivat joskus ärsyttää ihoa. Ärsytystä voi aiheuttaa myös paksu voide yhdistettynä etelän lämmössä hikoilevaan kroppaan! Jos kemialliset suoja-aineet eivät kiinnosta, löytyy niin sanottuja fysikaalisia aurinkosuojia, joissa suoja-aineena on titaanidioksidi. Näillä saadaan suojakerroin arviolta tasolle 30. Tämä saattaa riittää joillekin, mutta ei kaikille.

Kannattaa käydä tutustumassa uuteen ja hyödylliseen nettisivustoon http://www.myskincheck.fi/ , jossa on lisätietoa ihosyövistä ja turvallisesta auringonotosta.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi


Lue lisää:
Aurinkotuotteista ja kosmetiikasta

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.