Ovatko aurinkosuojatuotteet oikeasti turvallisia, kun niissä on kemiallisia suojakertoimiakin? Haluaisin välttää turhia kemikaaleja.

Niin, ovatko aurinkovoiteet turvallisia käyttää jos haluaa välttää turhia kemikaaleja ja varsinkin kemialliset suoja-aineet pelottavat?

Vaalea, suomalainen hipiä kestää auringossa palamatta ilman suojaa noin 10 minuuttia, joten apua on syytä hakea aurinkovoidepurkista, ellei sitten halua viettää kesäpäiviään sisällä tai runsaan vaatetuksen peitossa. Ihon palaminen altistaa koko ajan yleistyvälle ihosyövälle. UV- säteillä on myös todistetusti ihoa vanhentava vaikutus.

Kemiallisia auringonsuoja-aineita tarvitaan, jotta tuote tehoaisi mahdollisimman hyvin UV- säteiden eri aallonpituuksiin. On tärkeää, että tuote suojaa sekä UVA- että UVB- säteiltä. Kemialliset suoja-aineet tekevät UV- säteet vaarattomiksi esimerkiksi muuttamalla ne lämmöksi. Lain mukaan kosmetiikaksi määriteltyjen kemiallisten suoja-aineiden tulee olla turvallisia käyttää. Suojavoiteita ei ole tarkoitettu käytettäväksi ympärivuotisesti esimerkiksi koko keholle aamuin illoin, vaan ainoastaan tarvittaessa.

Kemiallisten suoja-aineiden ei ole todettu aiheuttavan allergioita, mutta ne voivat joskus ärsyttää ihoa. Ärsytystä voi aiheuttaa myös paksu voide yhdistettynä etelän lämmössä hikoilevaan kroppaan! Jos kemialliset suoja-aineet eivät kiinnosta, löytyy niin sanottuja fysikaalisia aurinkosuojia, joissa suoja-aineena on titaanidioksidi. Näillä saadaan suojakerroin arviolta tasolle 30. Tämä saattaa riittää joillekin, mutta ei kaikille.

Kannattaa käydä tutustumassa uuteen ja hyödylliseen nettisivustoon http://www.myskincheck.fi/ , jossa on lisätietoa ihosyövistä ja turvallisesta auringonotosta.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi


Lue lisää:
Aurinkotuotteista ja kosmetiikasta

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.