Hei, olen parikymppinen nuori nainen ja noin kuukauden ajan minulle on tullut hetkiä, jolloin on pakko päästä vessaan heti. Usein en kerkeä vessaan asti, vaikka kuinka yritän pidätellä ja virtsa valuu tahtomattani. Tämä on noloa, ja haluaisin saada ongelman kuriin jollakin lailla. Olen normaalipainoinen, en juo teetä enkä kahvia enkä polta.

Virtsankarkailu eli inkontinenssi yleistyy naisen ikääntyessä. Satunnainen virtsankarkailu on tavallinen oire eikä vaadi toimen­piteitä. Näin nuorella naisella oire ei kuitenkaan ole tavallinen, joten tutkimukset ovat paikallaan.  

Haastattelun ja tutkimusten avulla selvitetään inkontinenssin tyyppi. Tärkeimmät tyypit ovat ponnistus­inkontinenssi, pakkoinkontinenssi tai edellisten yhdistelmä eli sekainkontinenssi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuvauksen perusteella kyse on pakkovirtsankarkailusta, joka määritelmän mukaan tarkoittaa virtsan karkaamista äkillisen virtsaamispakon yhteydessä samanaikaisesti virtsaamispakko-oireen kanssa tai välittömästi sen jälkeen.
Virtsan varastoimista rakkoon ja rakon tyhjentämistä ohjaa moni­mutkainen hermojen säätely. Pakko­inkontinenssin takana on rakkolihaksen supistelu, jota voi aiheuttaa joku virtsarakon sairaus, neuropatia tai vaikkapa psykosomaattiset tekijät. Aluksi on tärkeintä selvittää, ettei oireen taustalla ole virtsarakon sairaus, kuten tulehdus, rakon seinämän sairaus tai rakkokivi.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimukset alkavat yleisellä kliinisellä ja gynekologisella tutkimuksella. Laboratoriokokeissa perustutkimuksina käytetään virtsanäytteen tutkimusta, jossa selvitetään, onko virtsassa tulehdusta, tai näkyykö siinä esimerkiksi punasoluja tai muita poikkeavia soluja. Nämä kaikki tutkimukset voidaan tehdä terveyskeskuksessa.

Mikäli perustutkimuksissa ei löydy virtsankarkailun syytä ja vaiva jatkuu, tutkimuksia jatketaan erikoislääkäripoliklinikalla. Täydentäviä tutkimuksia ovat kystoskopia eli virtsarakon tähystys (Lue lisää virtsarakon tähystyksestä s. 29), urodynaamiset mittaukset (virtsa­rakon, virtsaputken ja lantionpohjan lihasten toiminnan mittaus) ja kuvantamistutkimukset (esim. virtsateiden ja pikkulantion ultraäänitutkimus).

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla