Kuinka yleistä on, että kohdunpoistoleikkauksen jälkeen orgasmikyky heikkenee huomattavasti ja lähes katoaa? Itselleni asia tuli suurena pettymyksenä, sillä lääkärit kautta linjan vakuuttivat, ettei leikkaus huononna seksielämään. Näin ei nyt kuitenkaan ole, vaan leikkauksesta on jo 10 kuukautta enkä vieläkään tunne lantionpohjassani samoja vipinöitä kuin ennen. Kiihotun kyllä, mutta siihen se jää ja tunne katoaa jonnekin. Tulee vain suunnattoman pettynyt olo.
Sanotaan niinkin, että seksi on aivoista kiinni. Voi olla, mutta siitäkään ei ole kysymys, vaan vaikka kuinka viritellään ja yritetään järjestää ympäristö, olosuhteet ja kaikki siihen malliin, että olisi mahdollista onnistua, niin ei vain onnistu. Tämä ei voi olla pelkästään iästä kiinni, vaikka olen 50, sillä ennen leikkausta tunto pelasi tosi hyvin ja sain orgasmin joskus jopa useasti yhdynnän aikana.
Kiukuttaa tällainen, kun toitotetaan vain sitä, ettei kohdunpoisto muka vaikuta mitenkään. Välillä olen niin kiukkuinen, että toivon etten olisi leikkaukseen mennytkään vaan olisin vain kitkutellut vaivojeni kanssa.

Kohdunpoistoon voi liittyä välittömien komplikaatioiden lisäksi pitkäaikaisvaikutuksia. Leikkausta suunniteltaessa pitää aina punnita leikkauksen hyödyt ja haitat; ja niiden pitää olla tasapainossa. Jos leikkaus on aivan välttämätön, esimerkiksi pahanlaatuisen sairauden vuoksi, voidaan hyväksyä isommat riskit ja haitat.

Suomessa kohdunpoisto on yksi yleisimmistä naiselle tehtävistä toimenpiteistä. Kohdunpoistoon liittyy myös paljon virheellisiä käsityksiä. Monien vanhempien tutkimusten mukaan kohdunpoisto on näyttänyt huonontavan seksuaalitoimintoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kohdunpoiston vaikutuksesta naisen seksuaalisuuteen on useita tutkimuksia. Niiden tulokset ovat ristiriitaisia. Tutkimuksissa on selvitetty pääosin anatomisia tekijöitä tai yhdyntään liittyviä asioita. Monessa tutkimuksessa ei ole otettu huomioon kohdunpoistoon johtanutta sairautta tai oireilua. Kohdunpoisto voi vähentää yhdyntäkipua, mikä vaikuttaa välillisesti naisen halukkuuteen ja yhdynnöistä nauttimiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kohdunpoisto muuttaa jonkin verran lantionpohjan anatomiaa, ja tällä on epäilty olevan vaikutusta naisen seksuaalitoimintoihin. Paljon pohdintaa on aiheuttanut kohdunkaulan merkitys. Kohdunpoiston aiheuttamien autonomisen hermoston vaurioiden on epäilty vähentävän emättimen kostumista kiihotusvaiheessa. Yleisimmät mitatut kohdunpoiston jälkeisen seksuaalisuuden muuttujat ovat halukkuus eli libido ja orgasmitaajuus. Suurimmassa osassa tutkimuksista on raportoitu libidon ja orgasmitaajuuden pysyneen samana tai parantuneen leikkauksen jälkeen.

Hyvänlaatuisista syistä tehdyllä kohdunpoistolla ei nykyisten tutkimusten mukaan näytä olevan merkittävää vaikutusta naisen seksuaalisuuden moniin osa-alueisiin: seksuaaliseen nautintoon, orgasmien määrään tai laatuun, emättimen kostumiseen kiihotusvaiheessa tai tyytyväisyyteen kumppania tai omaa seksuaalisuutta kohtaan.

Nykytiedon valossa voimme kertoa leikkausta odottavalle naiselle, ettei kohdunpoistolla todennäköisesti ole vaikututusta seksielämään tai seksi voi jopa parantua. Eri leikkaustekniikoilla ei ole havaittu olevan eroja tässä suhteessa. Tämä ei poissulje sitä, että yksittäisen ihmisen kohdalla voi tapahtua päinvastoin. Näin on valitettavasti tapahtunut kysyjänkin kohdalla.

Aila Tiitinen
naistentautien professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Siinäpä se ilmeisesti juju piilee, että kohdunkaulasi on säätetty. Näin jälkiviisaana en ikimaailmassa olisi suostunut laskeumaleikkaukseen,jos olisin tajunnut kohdun merkityksen yhdynnässä. Minä en saa enää juuri minkäänlaisia orgameja. Ilman vagifemia olisin kuin korppu, vaikka munasarjani onkin säästetty. Verenkierto niissä häiriytyi varmaan totaalisesti kohdunpoiston seurauksena.Voi kunpa lääkärit ja muut tutkijat lopultakin myöntäisivät, että naisen yhdyntään kuuluu muutakin kuin pelkkä hallu ja emätin. Siinä välilläkin pitää olla joku yhteys. Ei riitä, että haluaa ja kuvittelee tuntemuksensa. Kyllä niitä pitää oikeastikin olla. Muuten koko homma menee pelkäksi hiertämiseksi. Minun loppuelämä on siis yhtä onnetonta halua ja tuhraan täyttymyksen odottelua.

Niin että puoskareille kiitti kovasti

  • ylös 44
  • alas 40

Minulle kohdunpoisto oli tervetullut toimenpide, sillä endometrioosi ja kaksi suurta myoomaa olivat jo pitkään tehneet elämästäni todella hankalaa. Aivan järkyttävät vuodot, infernaaliset kivut, yhdyntäkipu, tärinäkipu, en voinut enää edes nukkua vatsallani.

Leikkauksesta on kulunut neljä vuotta ja se tehtiin tähystyksessä, vaikka reilusti yli kilon painoinen myoomakohtu olisi ollut helpompaa poistaa avoleikkauksella. Alakautta sitä ei voinut leikata. Julkisella puolella minulle olisi tehty avoleikkaus, mutta koska halusin tähystyksen, menin yksityiseen sairaalaan. Leikkaustavasta johtuen minulla on tallella kohdunkaula.

Olen palljon halukkaampi, kostun ja kiihotun huomattavasti herkemmin, orgasmin saan jopa helpommin kuin ennen. Mutta orgasmi on erilainen. Alemmat lihakset supistelevat samalla tavalla kuin ennenkin, mutta kohdun ympärillä, syvemmällä, samaa supistelua ei enää tietenkään tunnu. Minulle se on helpompaa, sillä aikaisemmin myös syvällä tuntunut supistelu aiheutti kipuja ja joskus myös verenvuotoa.

Aluksi säikähdin erilaisia tuntemuksia, mutta huomasin, että on enemmänkin kyse omasta suhtautumisestani. Kun on oppinut vuosikymmeniä kokemaan tietynlaisen orgasmin, se piti oppia tuntemaan uudella tavalla.

Olen huomannut, että saan nykyään orgasmin myös ilman klitoriskiihotusta, mitä en ole oikeastaan koskaan ennen saanut. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että yhdyntä ei ole enää koskaan kivulias, eikä minun tarvitse varoa, vaan voin nauttia täysillä :)

En ole päivääkään katunut leikkausta - päin vastoin.

Oinasnainen -64

  • ylös 44
  • alas 32
Sisältö jatkuu mainoksen alla