Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 54-vuotias nainen, pituus 160 cm paino 67 kg. Olen perusterve, mutta nyt on kolmisen kuukautta yläselässä, noin lapaluiden korkeudella ruvennut ilmenemään pistosta. Tuntuu kuin paksulla neulalla pisteltäisiin ja sen jälkeen tulee tunnottomuus samaan kohtaan. Vaiva on vasemmalla puolella ehkä voimakkaampi. Mistähän mahtaa olla kyse?

Jos ei ole mitään ilmeistä tekijää, esimerkiksi vammaa tai revähdystä, jonka varmaan tietäisi, yleisin syy selkäkipuun on ilman muuta lihasperäinen. Lapojen välin lihasten jännittyminen, spasmi, on yleisimpiä tuki- ja liikuntaelinten vaivoja. Syynä on usein yksitoikkoinen työasento tai harrastus, jossa olkavarsia joutuu pitkään pitämään koholla.

Tällöin olkavarsien koholla pitämiseen osallistuvat lapojen välissä olevat lihakset ikään kuin ”jäävät päälle”, minkä jälkeen pienikin rasitus saa ne jännittymään ja kipeytymään uudestaan. Kipu johtuu pitkällisessä jännityksessä lihaksiin kertyvästä maitohaposta, kun jännityksen vuoksi lihaksiin ei pääse riittävästi hapekasta verta.

Vaivaan auttaa luonnollisesti jännitystä aiheuttavan rasituksen lopettaminen sekä lihasten venyttely- ja rentoutusharjoitukset. Kipulääkkeet saavat lihaksen hetkeksi ”unohtamaan” kipunsa, ja se voi auttaa rentoutumista. Myös hieronta saattaa olla avuksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Toki lapojen väliseen kipuun voi olla muitakin syitä, mutta ne ovat harvinaisempia. Tällöin tulee myös muita oireita. ”Tulehdukseksi” kutsutaan yleensä kaikenlaisia kipuja, mutta varsinaisesti tämän alueen tulehdukset löytyvät keuhkojen tai keuhkopussin puolelta, ja ne antavat kuukausien mittaan muitakin oireita kuin pistävän kivun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rintarangan kulumat ja niukahduksetkin voivat tulla kyseeseen, mutta niissäkin useimmiten kipu tulee jännittyneistä lihaksista. Jos vaivaan kuuluu selvää alueen tunnottomuutta, voi hermojuuren puristuminen rintarangassa olla mahdollinen.

Vielä paljon harvinaisempia ovat sydän- ja verisuonistosta selkään juontuvat kivut, ja niihinkin kuuluu usein muita oireita.

Hyvä nyrkkisääntö kuitenkin on, että jos kipu kestää kauan, eikä helpota yksinkertaisilla venytyksillä ja rentoutuksella sekä kipulääkkeellä, on syytä käydä näyttämässä selkää lääkärille.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kärsin lapaluun vieressä olevasta kivusta, mikä oli kuin tylpän esineen porautuminen läpi kehon.  Käden staattinen jännitys sai sen aikaan.  Tästä seurasi migreenikohtaus.  Kävin kiropraktikolla, hieronnassa, fysiatrilla, neurologilla.  Useita lääkekokeiluja kivun katkaisuun, rintojen piennennysleikkaus jne.  Migreeni kroonistui tämän vuoksi.  Jouduin olemaan sairaslomalla pitkiäkin aikoja.  Kunnes 12 vuoden päästä oireen alkamisesta eräs viisas, taitava kehonkäsittelijä löysi ristiselästäni lukon.  Hän sai avattua lukon, minkä seurauksena kipu hävisi.  Kipu oli lukosta johtuvaa hermokipua, mikä säteili lapaan.  Krooninen migreeni jäi, mutta elämänlaatu parani, kuten arvata saattaa.  

  • ylös 179
  • alas 94
Kipukeppi

Kipukeppi eli käyrä niinkuin lammaspaimenella, mutta lyhyt.
Hiero sillä suoraan kipupisteeseen ja kovaa.
Joka päivä.

  • ylös 110
  • alas 17
Sisältö jatkuu mainoksen alla