Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Jo muutaman vuoden ajan olen heräillyt öisin siihen, että käteni ovat puutuneet, ikään kuin niistä olisi tunto mennyt. Nyt "vaivaa" on päivisinkin, sormenpäät alkavat olla tunnottomat. Kysyin asiaa diabetestani hoitavalta lääkäriltä, mutta hän sanoi ettei keksi mitään syytä tähän. Mitä teen? Olen perusterve diabetesta lukuunottamatta.

Puutumisella tarkoitetaan tuntoaistimuksen muuntumista. Se kuvataan usein ihon pistelemiseksi, kihelmöinniksi tai vaikkapa tunteeksi siitä, että iholla kävelee muurahaisia. Puutuminen on eri asia kuin tunnon heikentyminen, joskin nämä voivat esiintyä yhdessä.

Jos istuu pitkään jalka toisen polven päällä, päällimmäisen jalan sääri alkaa ennen pitkää puutua: se tuntee kyllä kosketuksen mutta jollakin tapaa eri tavalla kuin toinen jalka. Jos ei muuta asentoa, tunto alkaa vähitellen alentua, lopulta häviää kokonaan ja kävelemään lähtiessä jalka tuntuu hervottomalta.

Ilmiön selitys on se, että päällimmäisen jalan pohjehermo (peroneushermo) joutuu puristuksiin alemman jalan polvea vasten, jolloin verenkierto hidastuu ja hermo kärsii hapenpuutteesta. Tämä laukaisee tiettyjen hermosäikeiden aktivoitumisen, josta seuraa puutumisen tunne. Puutumista voidaan pitää varoitussignaalina siitä, että hermon hyvinvointi on vaarassa. Jos hapenpuute jatkuu, lamaantuvat ensin tuntohermot ja myöhemmin liikehermotkin. Kuten tiedämme, tilanne korjautuu nopeasti verenkierron elpyessä.

Käsien puutumisen yleisin syy on hartialihasten pitkäaikainen jännitystila ja sen aiheuttama hartiahermopunoksen puristus ja verenkiertovajaus. Rannekanavan oireyhtymässä käden keskihermo (medianushermo) joutuu puristuksiin kulkureitillään ranteen luiden ja niitä ympäröivän sidekudoksen muodostamassa ahtaassa kanavassa. Oireyhtymään viittaavat ranteen koputusarkuus (Tinellin koe) ja puutumisen ilmaantuminen ranteen taivutuksessa (Phalenin koe). Diagnoosi varmistetaan hermoratatutkimuksella (ENMG).

Diabetes aiheuttaa puolelle potilaista ääreishermoston toimintahäiriöitä, mutta ne ilmaantuvat lähes aina ensin pisimpien hermojen kärkiosiin eli diabeettinen neuropatia alkaa tyypillisesti jalkaterien pistelynä ja särkynä. Jos diabetesta ei onnistuta pitämään hyvässä hoitotasapainossa, oireisto voi levitä hitaasti käsiinkin. Käsien puutumisen syytä tulisi hakea ensisijassa muualta kuin diabeteksesta, jos jalkateriä tai sääriä ei puuduta tai särje lainkaan. Harvinaisia käsien puutumisen syitä voivat olla kaularangan tasolla olevat selkäytimen sairaudet, mutta niihin liittyy ennen pitkää myös käsien heikkoutta tai jalkaoireita, joten tämä mahdollisuus tuntuisi olevan kysyjän tapauksessa poissuljettu.

Jatkuva käsien puutuminen tulee aina selvittää, koska todetut syyt vaikuttavat oleellisesti hoitotoimien valintaan. Yleislääkärin tekemä tutkimus paljastaa usein viitteitä taustalla olevista tekijöistä. Tarvittaessa tutkimuksia jatketaan neurologin tai fysiatrin vastaanotolla. Hermoratatutkimus on usein tarpeen. Havaittujen poikkeavien löydösten ja lääkärin harkinnan perusteella voidaan tehdä magneettitutkimus kaularangan ja selkäytimen alueelta, joskus hartian alueelta laajemminkin.

Seppo Soinila
neurologian professori

Seppo Soinila
neurologian poliklinikan ylilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

Kuva Shutterstock

Voiko verenpaine olla liian matala, ja onko siitä haittaa, jos ei ole huimausta tms? Olen 31 v nainen verenpaine 98/60, pulssi 62, EKG ok.

Matala verenpaine säästää verisuonia, aivoja, sydäntä ja munuaisia korkeaan verenpaineeseen verrattuna. Tämän ansiosta voi välttyä sydän- ja verenkiertosairauksilta. Matala verenpaine on jossain määrin perinnöllinen ominaisuus, ja tällaisissa suvuissa on usein pitkäikäisiä henkilöitä.

Kaikki elimistön toimintojen ja mittausten "normaalirajat" perustuvat yleensä väestön mittausten jakaumaan niin, että valtaosa, esimerkiksi 95 %, jää normaalialueen sisäpuolelle. Määritelmän mukaisesti osa jää ulkopuolelle, vaikka kyse ei olisi sairaudesta.

Suolan käyttö, stressi ja lihominen nostavat verenpainetta, ja taso on korkeampi kuin luonnonkansoilla perinteisesti. Tiedetään, että verenpainetauti on länsimaiden tärkeimpiä kuolemaan ja invaliditeettiin johtavia sairauksia. Erityisesti paljon suolaa käyttävissä kulttuureissa, kuten Japani ja Välimeren maat, verenpainetauti on huomattava ongelma, vaikka ruokavalio olisi muutoin terveellinen.

Hoitosuositukset nojaavat verenpainepotilaiden seuranta- ja hoitotutkimuksiin, ja hoitotavoitteet on asetettu niin, että mahdollisimman paljon kohonneen verenpaineen aiheuttamista sairauksista vältettäisiin.

Matala verenpaine on siis muuten terveellä ihmisellä yleensä terveyden ja hyvän elinennusteen merkki.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Voiko verenpaine olla liian matala?

"Erityisesti paljon suolaa käyttävissä kulttuureissa, kuten Japani ja Välimeren maat, verenpainetauti on huomattava ongelma" Eihän suolankäyttö sinänsä ole ongelma. Mainitut maat tuntuvat edustavan sitä ihannetta, jota täälläkin tavoitellaan. Eli jos noissa maissa eletään pidempään ja terveempinä, ja suolaa käytetään reippaasti, niin miten se on ongelma? Ongelma on dogman kuplassa eläminen! Suola on terveellistä, kun sitä sudään n. 5-8 g päivässä,, silloin elinikä on pisimmillään. Verenpainetta...
Lue kommentti
Glyfosaatti täyskieltoon

Voiko verenpaine olla liian matala?

Vierailija kirjoitti: Korkea verenpaine ei ole itsenäinen sairaus, vaan oire niinkuin on esimerkiksi kuume. Molemmissa tapauksissa olisi hyvä selvittää oireen aiheuttaja. Suomessa noin 700 000 ihmistä syö verenpainelääkkeitä! Liika natrium (nostaa verenpainetta ja turvottaa) ei kerry elimistöön vaan poistuu virtsan mukana. Siis normaalisti, kun elimistö on tasapainossa. Näin ei käy jos noudattaa virallisterveellistä (liikaa hiilihydraattia) ruokavaliota jossa insuliini on jatkuvasti koholla,...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Minulla on ollut jo jonkin aikaa kipeä patti korvan takana. Patti on hyllyvä, eikä sen sisällä tunnu mitään kovaa. Kuitenkin tuntuu, että patti suurenee koko ajan. Haluaisin tietää, voiko sille tehdä jotain, sillä se on todella kipeä.

Tavallisimmat ihon alla tavattavat patit ovat hyvänlaatuisia lipoomia (rasvapatti), ateroomia (talirauhaskysta) tai imusolmukkeita. Äkillisesti ilmaantunut, kipeä ja punoittava patti voi myös olla ihonalainen tulehduskertymä eli paise.

Yleislääkärin vastaanotolla arvioidaan, minkä tyyppisestä muutoksesta on kyse, ja tavallisimmat muutokset voidaan poistaa paikallispuudutuksessa pienestä ihoviillosta. Jos poistetun muutoksen luonne on epävarma, näyte lähetetään patologille tutkittavaksi. Tulehtuneen patin hoidoksi saatetaan aluksi tarvita antibioottihoitoa.
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.