Olen 63-vuotias nainen. Huuleni rohtuvat helposti ja suupieleni aukeavat. Käytän Ladyvita-tabletteja, mutta olisiko minun lisäksi käytettävä B-vitamiineja?

B-vitamiinien puutteessa yksi oire on suupielten haavaumat, minkä kysyjäkin selvästi tietää. Vitamiinien puutos on Suomessa kuitenkin harvinaista. Siitä ei voi olla kyse, sillä kysyjän käyttämä monivitamiini- ja hivenainevalmiste sisältää riittävästi monia B-vitamiineja. Siksi muiden B-vitamiinivalmisteiden käyttäminen tässä tilanteessa ei auta mitään. Joskus suupielten haavaumat liittyvät raudan puutteeseen, mutta valmiste sisältää rautaakin.

Useimmiten suupielten haavaumat johtuvat syljen aiheuttamasta jatkuvasta kosteudesta. Tätä aiheuttaa erityisesti suupielten poimuttuminen iän mukana tai liian matala hammasproteesi. Kun suupielet ovat kosteina pitkään, iho menee rikki. Mukaan tulee helposti sieni- tai bakteeritulehdus, mikä entisestään pahentaa vaivaa.

Hoitona käytetään bakteereja tappavia voiteita, joita saa ilman reseptiä. Jos ne eivät auta, käytetään sienitulehduksiin vaikuttavaa voidetta. Farmaseutit voivat neuvoa apteekissa sopivan lääkkeen valinnassa. Jos suupielet ovat jatkuvasti rikki ja käytössä on hammasproteesi, purentaa on syytä korjata siten, että suupielen poimuttuminen vähenee.

Terveydenhoitaja Nina Kalliola kertoo, että suupielten rikkoutuminen on luultua yleisempi vaiva, sillä uudet hammastahnat näyttävät herkistävän entistä enemmän. Etenkin valkaisevat tahnat sisältävät herkistävänä aineena papaiinia. Tietoa hammastahnojen herkistävistä aineista ja muusta kosmetiikasta saa Allergia- ja astmaliitosta.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Mistä suupielten ihon haavaumat johtuvat?

Olen huomannut, että itselläni suupielet rohtuu aina talvisin pakkasella ja keväällä sään lämmetessä. En tiedä, onko lämpöpatterilla osuutta siihen. Vasen suupieleni on tälläkin hetkellä rohtunut ja suoraan sanottuna kiukuttaa, kun en millään pääse ongelmasta eroon. Seuraavaksi kokeilen hunajaa. Hammastahnan ainesosaluettelon tarkistin äsken, eikä siinä ole triklosaania. Tiikerisalvaa (myydään ainakin Tokmannissa) taas en tohdi laittaa niin lähelle suuta. Äsken laitoin Erioilia. Ärsyttää kun ei...
Lue kommentti

Mistä suupielten ihon haavaumat johtuvat?

Onko totta, että johtuu B-vitamiinin puutteesta? Monilla sivuilla tohtorit sanovat, että näin ei ole ja neuvovat esim. hydrokortisonivoidetta. Minulla aukeaa toinen suupieli aika ajoin, ja etenkin alahuuleen sisäpuolelle ilmestyy välillä ei-haavaisia pieniä rakkuloita, jotka katoavat nopeasti. Liittyvätkö nämä kaksi yhteen? Näin väittää omatohtorini ja neuvoi suupielen ensihoidoksi Recoveron-nimistä voidetta. Hän myös väitti että kyse on B-vitamiiinin puutteesta. Asun ulkomailla ja lääkärien...
Lue kommentti