Epäilen että minulla on päässä taliköhnä. Onko se helposti todettavissa ja vaatiiko se lääkärin diagnoosin. Mikä on paras hoito siihen?

Tässä joitakin taliköhnän eli seborrooisen ihottuman piirteitä: Se esiintyy usein karvan kasvun alueella, etenkin päänahassa. Muita paikkoja ovat kulmakarvojen seutu, nenänvieruspoimu sekä vartalolla rinta, pakaravako ja nivustaipeet. Tyyppioire on rasvainen tai kuiva hilseily, hilse saattaa muodostaa ihoon kiinnittyneitä ”kakkuja”. Vaikeimmissa tapauksissa ilmenee punoitusta, kutinaa ja kirvelyä.

Taliköhnä johtuu ihon liiallisesta talin tuotannosta ja Pityrosporum-hiivasienen lisääntymisestä. Sienen vaikutuksesta talista muodostuu ihoa ärsyttäviä yhdisteitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lievissä tapauksissa diagnoosin voi tehdä itse ja kokeilla hoitoa. Ihon päivittäinen pesu vähentää talin määrää. Sieneen tehoaa hyvin ketokonatsoli-niminen lääke. Päänahkaan sitä käytetään shampoona, iholle voiteena. Apteekki neuvoo tarkemmin löytämään oikean valmisteen. Näillä keinoilla lievä taliköhnä pysyy yleensä kurissa. Pysyvää tulosta valitettavasti ei saada, vaan hoito joudutaan uusimaan aika ajoin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla