Montako lasta syntyy vuosittain Suomessa 48–52-vuotiaille naisille. Mikä on raskaaksi tulemisen mahdollisuus tässä iässä?

Stakes pitää Suomen synnyttäjistä tilastoa, joka löytyy Internetistä. Soitto Stakesiin paljasti, että kymmenen viimeisen vuoden aikana 48-vuotiaita synnyttäjiä oli yhteensä 46 ja 49-vuotiaita 12. Ikäluokissa 50–52 synnyttäjiä oli 11 kpl.

Naisen hedelmällisyys eli mahdollisuus tulla raskaaksi pienenee iän mukana jo kolmestakymmenestä vuodesta eteenpäin. Vaikka kuukautiset vielä jatkuisivat, mahdollisuus tulla raskaaksi 48-vuotiaana tai sitä vanhempana on pieni, mutta se on kuitenkin olemassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuukautisten loppumisen jälkeen käytetään seuraavaa ohjetta määrittelemään, milloin ehkäisyn voi lopettaa: Jos kuukautiset loppuvat 45 ikävuoden jälkeen ja ovat poissa vuoden, raskauden mahdollisuutta ei enää ole. Jos kuukautiset loppuvat 50-vuotiaana, jo puolen vuoden kuluttua voi olla varma, ettei lapsia tule.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Olen käyttänyt hormonikierukkaa viimeiset 7 vuotta ja kuukautisia ei sen takia ole ollut moneen vuoteen. Nyt kierukka otettiin pois, mistä tiedän tarvitsenko vielä ehkäisyä kun ikää on mittarissa "jo" 53. Hormooni testi ? uskaltaako siihen luottaa ?

  • ylös 67
  • alas 86

Eiköhän se lie yksilökohtaista, kenen on mhdollisuus saada lapsia viidenkympin iässä?

Puolisoni isä, syntyi vuonna 1908, tuolloin hänen äitinsä oli 50 vuotta täyttänyt.

Minä, sekä sisareni olimma 46 vuotiaita, kun meiltä loppuivat kuukautiset,  kun taas sisareni tytär oli 50v. kun hän sai yllätysvauvan. 

  • ylös 55
  • alas 40
Sisältö jatkuu mainoksen alla