Nimimerkin ”Neuvoton” sisko on kysyjän käsityksen mukaan kleptomaani, jonka uhriksi kysyjä itse joutuu siskon käydessä vierailulla. Joka vierailulla katoaa jotakin, ja tämä aiheuttaa vihaa ja ahdistusta sekä saa jännittämään näitä vierailuja.

Sinun on vaikea tai oikeastaan mahdotonta edetä asiassa, jos et kykene ottamaan asiaa avoimesti esille sisaresi kanssa. Jos kuitenkin rohkaistut ja otat asian esille, on tärkeää ottaa esimerkiksi selkeä näpistys, jota hän ei voi kieltää. Tässä suhteessa hänen ranteessaan oleva entisen miehesi ranneketju on hyvä keskustelun aihe.

Sisaresi ei kuitenkaan luultavasti ole varsinainen kleptomaani. Varsinainen kleptomaani varastaa kaupoista pakonomaisesti itselleen usein aivan tarpeettomia tai merkityksettömiä esineitä. Sisaresi käytöksen taustalla voi olla lapsuudenaikainen sisarkateus yhteisten vanhempienne huomiosta tai rakkaudesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tällaiset työstämättömät kateuden tunteet voivat saada hänet kokemaan itsensä oikeutetuksi ottaa itselleen sinulle kuuluvia esineitä. Tällaiset tunteet ovat kyseessä usein silloin, kun aikuiset lapset ajautuvat tuskallisiin riitoihin kuolleiden vanhempiensa perinnönjaosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Itsesi ja sisaresi kannalta olisi hyvin tärkeätä, että uskaltaisit ottaa asian puheeksi hänen kanssaan.

Joudutte kuitenkin kohtaamaan hänen näpistyksiinsä liittyvät tunteet ennemmin tai myöhemmin.

Matti Huttunen
psykiatri ja psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla