50-vuotias kysyjä tiedustelee emättimen paikallishoidosta. Hänellä on käytössä Vagifem-emätinpuikko. Pakkausselosteessa mainitaan vasta-aiheeksi keuhkoembolia. Gynekologin mukaan valmisteen käytöstä ei kuitenkaan ole vaaraa, vaikka hän on sairastanut aiemmin keuhkoembolian. Kysyjän kuukautiset loppuivat seitsemän vuotta aiemmin.

Munasarjojen estrogeenieritys hiipuu vaihdevuosien jälkeen. Sen seurauksena emättimen limakalvo ohenee, ja se ilmenee limakalvojen kuivumisena, kutinana ja kirvelynä. Myös emätintä suojaavien maitohappobakteerien määrä vähenee. Hankalimmillaan seurauksena voi olla atrofinen vaginiitti eli kuivumiseen liittyvä emättimen tulehdus. Jos muita vaihdevuosioireita ei ole, hoidoksi riittää paikallinen puikkoina tai voiteena käytetty estrogeenivalmiste.

Varsinaisessa hormonikorvaushoidossa otetaan estrogeenia joko suun kautta tabletteina tai ihon kautta laastarina tai geelinä. Hoitoa ei suositella kaikille. Tärkeimmät hormonien vasta-aiheet ovat sairastettu rintasyöpä, sairastettu syvä laskimotukos tai keuhkoveritulppa. Hoitoa on myös syytä harkita tarkkaan, jos naisella on esimerkiksi vaikea verenpainetauti tai sydän- tai maksasairaus. Nämä vasta-aiheet eivät kuitenkaan estä käyttämästä emättimen paikallishoitoa. Se sopii kaikille naisille.

Kysyjällä on käytössä estradiolia sisältäviä emätintabletteja (Vagifem). Niistä ei imeydy verenkiertoon niin suuria hormonimääriä, että sillä olisi vaikutusta veritulppariskiin. Kysyjä voi siis jatkaa valmisteen käyttöä huoletta. Jos estrogeenin määrä halutaan minimoida, voidaan käyttää estriolia sisältäviä emätinpuikkoja tai -voiteita. Niitä saa apteekista myös ilman reseptiä. Tämä voi olla tarpeen esimerkiksi rintasyöpäpotilaalla, jonka käyttämällä syöpälääkkeellä pyritään estämään elimistön oma estrogeenituotanto kokonaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Muukin hoito on hyvä muistaa. Liiallista pesua kannattaa välttää, ja ulkosynnyttimiin voi käyttää perusvoiteita. Emättimen liiallista kuivuutta ja kirvelyä voi helpottaa myös apteekista saatavilla kosteuttavilla valmisteilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla