Olen 64-vuotias nainen. Vuodenvaihteessa alkoi tinnitus vasemmassa korvassa, ja se haittaa nukkumista, koska koko ajan särisee. Kuulotutkimuksen mukaan kuuloni on ikäisekseni hyvä. Käytän nykyään Kloriptyl-lääkettä univaikeuksiin, migreeniauraoireiden ja tinnituksen vähentämiseen 1–1½ tablettia iltaisin. Pitkiä yöunia en ole nukkunut aikoihin eikä päivisinkään väsytä. Yöllä herään joskus kovaan särinään ja vähäiseen sisäiseen tärinän tunteeseen. Tutkimuksia ei kuulemma tarvitse tehdä, kun ei ole vakavampia oireita. Sopisiko melatoniini minulle?

Molemminpuolinen tinnitus (korvien soiminen) on varsin yleinen oire, joka liittyy ikääntymiseen ja usein melualtistukseen. Tällainen tinnitus tuntuu korvissa joko jatkuvana tai ajoittain kuuluvana ininänä tai vinkumisena. Väsymys tai stressi pahentavat oiretta. Kyse on sisäkorvan rappeutumiseen liittyvästä ilmiöstä, jolloin sisäkorva lähettää aivoihin impulsseja, jotka tulkitaan vinkuvaksi ääneksi. Jotkin lääkeaineet (mm. aspiriini ja valproaatti) voivat myös aiheuttaa tinnitusta, mutta sellaista vaikutusta ei tunneta kysyjän käyttämälle Klotriptyl-lääkkeelle.  

Pelkästään toisessa korvassa oleva tinnitus tai särinä on aina syy tutkimuksiin. Joskus kyse voi olla korvakäytävässä tai kuuloluuketjussa olevasta ongelmasta. Mutta kyse voi myös olla kuulohermoon liittyvästä ongelmasta, joka ei välttämättä selviä yksinkertaisin tutkimuksin vaan voi edellyttää esimerkiksi tarkempia kuvantamistutkimuksia. Jos selvää syytä toispuoleisen tinnitukseen ei ole löytynyt, ei kannata jäädä odottelemaan lisäoireita, vaan asia vaatii tarkempia selvityksiä.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.