Olen 64-vuotias nainen. Vuodenvaihteessa alkoi tinnitus vasemmassa korvassa, ja se haittaa nukkumista, koska koko ajan särisee. Kuulotutkimuksen mukaan kuuloni on ikäisekseni hyvä. Käytän nykyään Kloriptyl-lääkettä univaikeuksiin, migreeniauraoireiden ja tinnituksen vähentämiseen 1–1½ tablettia iltaisin. Pitkiä yöunia en ole nukkunut aikoihin eikä päivisinkään väsytä. Yöllä herään joskus kovaan särinään ja vähäiseen sisäiseen tärinän tunteeseen. Tutkimuksia ei kuulemma tarvitse tehdä, kun ei ole vakavampia oireita. Sopisiko melatoniini minulle?

Molemminpuolinen tinnitus (korvien soiminen) on varsin yleinen oire, joka liittyy ikääntymiseen ja usein melualtistukseen. Tällainen tinnitus tuntuu korvissa joko jatkuvana tai ajoittain kuuluvana ininänä tai vinkumisena. Väsymys tai stressi pahentavat oiretta. Kyse on sisäkorvan rappeutumiseen liittyvästä ilmiöstä, jolloin sisäkorva lähettää aivoihin impulsseja, jotka tulkitaan vinkuvaksi ääneksi. Jotkin lääkeaineet (mm. aspiriini ja valproaatti) voivat myös aiheuttaa tinnitusta, mutta sellaista vaikutusta ei tunneta kysyjän käyttämälle Klotriptyl-lääkkeelle.  

Pelkästään toisessa korvassa oleva tinnitus tai särinä on aina syy tutkimuksiin. Joskus kyse voi olla korvakäytävässä tai kuuloluuketjussa olevasta ongelmasta. Mutta kyse voi myös olla kuulohermoon liittyvästä ongelmasta, joka ei välttämättä selviä yksinkertaisin tutkimuksin vaan voi edellyttää esimerkiksi tarkempia kuvantamistutkimuksia. Jos selvää syytä toispuoleisen tinnitukseen ei ole löytynyt, ei kannata jäädä odottelemaan lisäoireita, vaan asia vaatii tarkempia selvityksiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Rauni

Onko Oulun seudulla lääkäriä,joka pystyisi "poistamaan tinnituksen"? Terveisin  kempeleläinen  eläkeläinen.

  • ylös 17
  • alas 21
Sisältö jatkuu mainoksen alla