Olen 21-vuotias nainen, ja kuukautiseni ovat loppuneet. Laihduin 9 kiloa ja painan nyt 55 kg, pituuteni on 168 cm. Urheilen paljon ja syön monipuolista kasvisruokaa.

Kuukautiset liittyvät naisen painoon. Alipainossa, esimerkiksi anoreksiassa, kuukautiset loppuvat. Kysyjän paino on kuitenkin vielä normaali. Hänen painoindeksinsä on 19,5, kun aikuisten normaalialue on 18.5–25. Hän on keskitasoa hoikempi, muttei alipainoinen.

Normaalista painosta huolimatta laihduttaminen voi olla syynä kuukautisten loppumiseen. Nimittäin jo 5–10 kilon laihduttaminen saattaa lopettaa kuukautiset silloin, kun laihdutetaan normaalipainon alueella tai jos laihduttajalla ylipainoa on vain vähän. Yhdeksän kiloa painavampana kysyjän painonindeksi oli 22,7, eli paino oli silloin täysin normaali.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Se, että kuukautiset reagoivat näin herkästi laihduttamiseen, lienee alun perin ollut ihmiselle hyödyllinen ominaisuus. Aikaisemmin ruokaa on ollut usein niukalti ja ihmiset ovat joutuneet kokemaan nälänhätää. Tällaisena aikana raskaaksi tuleminen voisi olla kohtalokasta, kun ravinnon tarve olisi tavallista suurempi kasvavan sikiön vuoksi. Luonnontilassa elävällä ihmisellä laihtuminen merkitsi aina, että ruokaa oli liian vähän. Silloin ei sopinut tulla raskaaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aivan varma ei voi olla siitä, että kysyjän kuukautisten loppumisen syynä on laihdutus. Voihan samaan aikaan ilmaantua muista syistä johtuvia hormonimuutoksia, jotka vaikuttavat kuukautisiin, mutta todennäköinen syy on laihtuminen. Järkevää olisi päästää paino hieman nousemaan. Vanha paino oli kysyjän elimistölle todennäköisesti terveellisempi kuin nykyinen.

Vielä on syytä mainita, että kuukautishäiriöt eivät liity pelkästään liian alhaiseen painoon. Myös huomattavaan lihavuuteen liittyy tavallista enemmän kuukautisten epäsäännöllisyyttä. Kun 20–30 kiloa ylipainoinen nainen laihduttaa, kuukautiset muuttuvat säännöllisemmiksi. Kuten monissa muissakin elämän ilmiöissä, myös painossa kohtuus on paras. Jos painoa on liian vähän tai liikaa, tulee helposti kuukautishäiriöitä.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

virpi

Tyttäremme kuukautiset alkoivat n.12 vuotiaana,mutta loppuivat tyystin HPV-rokotteen viimoiseen vahvisteeseen.Onko lapsemme nyt tuomittu hedelmättömäksi.

Nim.Huolestunut äiti

  • ylös 22
  • alas 30
Sisältö jatkuu mainoksen alla