Olen 21-vuotias nainen, ja kuukautiseni ovat loppuneet. Laihduin 9 kiloa ja painan nyt 55 kg, pituuteni on 168 cm. Urheilen paljon ja syön monipuolista kasvisruokaa.

Kuukautiset liittyvät naisen painoon. Alipainossa, esimerkiksi anoreksiassa, kuukautiset loppuvat. Kysyjän paino on kuitenkin vielä normaali. Hänen painoindeksinsä on 19,5, kun aikuisten normaalialue on 18.5–25. Hän on keskitasoa hoikempi, muttei alipainoinen.

Normaalista painosta huolimatta laihduttaminen voi olla syynä kuukautisten loppumiseen. Nimittäin jo 5–10 kilon laihduttaminen saattaa lopettaa kuukautiset silloin, kun laihdutetaan normaalipainon alueella tai jos laihduttajalla ylipainoa on vain vähän. Yhdeksän kiloa painavampana kysyjän painonindeksi oli 22,7, eli paino oli silloin täysin normaali.

Se, että kuukautiset reagoivat näin herkästi laihduttamiseen, lienee alun perin ollut ihmiselle hyödyllinen ominaisuus. Aikaisemmin ruokaa on ollut usein niukalti ja ihmiset ovat joutuneet kokemaan nälänhätää. Tällaisena aikana raskaaksi tuleminen voisi olla kohtalokasta, kun ravinnon tarve olisi tavallista suurempi kasvavan sikiön vuoksi. Luonnontilassa elävällä ihmisellä laihtuminen merkitsi aina, että ruokaa oli liian vähän. Silloin ei sopinut tulla raskaaksi.

Aivan varma ei voi olla siitä, että kysyjän kuukautisten loppumisen syynä on laihdutus. Voihan samaan aikaan ilmaantua muista syistä johtuvia hormonimuutoksia, jotka vaikuttavat kuukautisiin, mutta todennäköinen syy on laihtuminen. Järkevää olisi päästää paino hieman nousemaan. Vanha paino oli kysyjän elimistölle todennäköisesti terveellisempi kuin nykyinen.

Vielä on syytä mainita, että kuukautishäiriöt eivät liity pelkästään liian alhaiseen painoon. Myös huomattavaan lihavuuteen liittyy tavallista enemmän kuukautisten epäsäännöllisyyttä. Kun 20–30 kiloa ylipainoinen nainen laihduttaa, kuukautiset muuttuvat säännöllisemmiksi. Kuten monissa muissakin elämän ilmiöissä, myös painossa kohtuus on paras. Jos painoa on liian vähän tai liikaa, tulee helposti kuukautishäiriöitä.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.