Käytän maitotuotteita, joihin on lisätty D-vitamiinia. Voinko saada sitä liikaa? Entä jos käytän myös vitamiinilisiä ja luontaistuotteita?

Viime vuosina on havaittu, että monet suomalaiset saavat liian vähän D-vitamiinia. Saannin turvaamiseksi joihinkin elintarvikkeisiin voidaan lisätä D-vitamiinia. Nestemäisissä maitotuotteissa sitä saa olla 0,5 mikrogrammaa desilitrassa ja levitettävissä ravintorasvoissa 10 mikrogrammaa sataa grammaa kohti.

Kysymys liikasaannista on sikäli aiheellinen, että runsas D-vitamiinivalmisteiden käyttö voi aiheuttaa myrkytystilan, jossa veren kalsiumpitoisuus nousee liian suureksi. Myrkytys on mahdollinen siksi, että elimistö ei pääse eroon liiasta D-vitamiinista, vaan se varastoituu maksaan. Vitaminoiduissa elintarvikkeissa on kuitenkin niin vähän D-vitamiinia, että mitään myrkytysvaaraa ei ole.

D-vitamiinin saantisuositus on 10 mikrogrammaa päivässä. Aikuisille myrkytyksiä voi tulla vasta, kun tämä ylittyy enemmän kuin kymmenkertaisesti pitkän ajan. Pienillä lapsilla pelivara ei ole näin suuri. Joka tapauksessa pelkillä vitaminoiduilla elintarvikkeilla ei voi saada liikaa D-vitamiinia.

D-vitamiinin lisäämisestä huolimatta edelleen suositellaan D-vitamiinivalmisteiden käyttöä pikkulapsille. Vanhemmille lapsille (3–15 v.), jotka eivät käytä vitaminoituja maitovalmisteita, suositellaan lokakuun ja maaliskuun välisenä aikana vitamiinilisää. Aikuisillakin pimeänä vuodenaikana pieni vitamiinilisä on suositeltava

Joissakin vitamiinipurkeissa D-vitamiinimäärät ilmoitetaan yksikköinä. 200 yksikköä = 5 mikrogrammaa, 1 000 yksikköä = 25 mikrogrammaa eli kun yksikköarvon jakaa 40:lla, saa tuloksen mikrogrammoina.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Voiko D-vitamiinia saada liikaa?

D-vitamiini auttaa kasvukipuihin. http://www.vitamindcouncil.org/blog/new-study-finds-vitamin-d-supplementation-may-help-reduce-growing-pains/ Vitamiinihysteriasta: Nää ukot ja akat, jotka saa kaiken tarvittavan tavallisesta monipuolisesta ravintoköyhästä ruuasta, nää on pöhöttyneitä muumioita, joihin taudit iskee. ”Monipuolinen” ruoka on varsin suhteellinen käsite. Esimerkiksi pasta, ruispala ja big mac ovat eri ruokia, mutta kaikkien pääraaka-aineena on sama ravinneköyhä vehnäjauho. Toinen...
Lue kommentti
Vierailija

Voiko D-vitamiinia saada liikaa?

Neljän vuoden kokemus D-vitamiinin käytöstä, ympäri vuoden 100 mikrogrammaa. Sairastan Ms-tautia ja sain lääkäriltäni D- vitamiini suosituksen: http://www.iherb.com/Carlson-Labs-Solar-D-Gems-4-000-IU-360-Softgels/12663 Tuote sisältää imeytymiseen tarvittavan Omega3-vitamiinin. Jännityksellä menin D-vitam. mittaukseen neljän vuoden käytön jälkeen. Aikaisempi miittaustulos oli 47 nmol/l ja nyt 157 nmol/l, eli hyvin ainakin tämä tuote oli imeytynyt. Lisäarvona on tullut myös virkeämpi olo, hyvä...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.