Käytän maitotuotteita, joihin on lisätty D-vitamiinia. Voinko saada sitä liikaa? Entä jos käytän myös vitamiinilisiä ja luontaistuotteita?

Viime vuosina on havaittu, että monet suomalaiset saavat liian vähän D-vitamiinia. Saannin turvaamiseksi joihinkin elintarvikkeisiin voidaan lisätä D-vitamiinia. Nestemäisissä maitotuotteissa sitä saa olla 0,5 mikrogrammaa desilitrassa ja levitettävissä ravintorasvoissa 10 mikrogrammaa sataa grammaa kohti.

Kysymys liikasaannista on sikäli aiheellinen, että runsas D-vitamiinivalmisteiden käyttö voi aiheuttaa myrkytystilan, jossa veren kalsiumpitoisuus nousee liian suureksi. Myrkytys on mahdollinen siksi, että elimistö ei pääse eroon liiasta D-vitamiinista, vaan se varastoituu maksaan. Vitaminoiduissa elintarvikkeissa on kuitenkin niin vähän D-vitamiinia, että mitään myrkytysvaaraa ei ole.

D-vitamiinin saantisuositus on 10 mikrogrammaa päivässä. Aikuisille myrkytyksiä voi tulla vasta, kun tämä ylittyy enemmän kuin kymmenkertaisesti pitkän ajan. Pienillä lapsilla pelivara ei ole näin suuri. Joka tapauksessa pelkillä vitaminoiduilla elintarvikkeilla ei voi saada liikaa D-vitamiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

D-vitamiinin lisäämisestä huolimatta edelleen suositellaan D-vitamiinivalmisteiden käyttöä pikkulapsille. Vanhemmille lapsille (3–15 v.), jotka eivät käytä vitaminoituja maitovalmisteita, suositellaan lokakuun ja maaliskuun välisenä aikana vitamiinilisää. Aikuisillakin pimeänä vuodenaikana pieni vitamiinilisä on suositeltava

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joissakin vitamiinipurkeissa D-vitamiinimäärät ilmoitetaan yksikköinä. 200 yksikköä = 5 mikrogrammaa, 1 000 yksikköä = 25 mikrogrammaa eli kun yksikköarvon jakaa 40:lla, saa tuloksen mikrogrammoina.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla