Obstruktiivinen uniapnea suurentaa sydänriskejä varsinkin, jos sitä ei ole vielä diagnosoitu eikä potilas saa asiaankuuluvaa hoitoa. Tuoreen tutkimuksen perusteella tämä koskee myös tilanteita, joissa potilas joutuu leikkaushoitoon.Aiemmin diagnosoimatonta uniapneaa potevat leikkauspotilaat sairastuvat tulosten perusteella moniin sydänoireisiin noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin potilaat, joilla ei ole uniapneaa. Myös heidän riskinsä menehtyä sydänoireisiin on suurentunut. Tämä havaitaan kuukauden sisällä toimenpiteestä.

Tarkemmassa analyysissa yhteys rajoittui potilaisiin, joiden uniapnea luokiteltiin pahaoireiseksi. Potilaat sairastuivat syd√§nkohtauksiin, eteisv√§rin√§√§n, syd√§men vajaatoimintaan, veritulppiin ja aivoverenkiertoh√§iri√∂ihin.Uniapneapotilaiden riskit voivat selitty√§ apneaoireiden pahentumisella nukutuksen ja mahdollisesti kivunlievityksen seurauksena, mutta tarkkaa selityst√§ tuloksille ei t√§m√§n aineiston avulla saatu. T√§m√§n vuoksi asiaa onkin hyv√§ tutkia lis√§√§.Uniapneaa sairastaa noin nelj√§ prosenttia suomalaisista miehist√§ ja kaksi prosenttia naisista. Sen oireita ovat muun muassa p√§iv√§v√§symys, keskittymisvaikeudet ja mielialah√§iri√∂t. Nukkuessa uniapnean tyypillisi√§ oireita ovat kuorsaus, unenaikaiset hengityskatkot, her√§√§minen tukehtumisen tunteeseen ja huonolaatuinen uni. Usein oireet v√§hentyv√§t laihduttamalla, mutta monia hoidetaan my√∂s CPAP-ylipainehengityslaitteella.Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen l√§√§k√§riliiton JAMA-lehdess√§. Siihen osallistui 1 400 keskim√§√§rin 67-vuotiasta potilasta, joilla ensimm√§ist√§ kertaa todettiin uniapnea ennen leikkaushoitoa tehdyiss√§ tutkimuksissa. Tutkimuksessa ei ollut syd√§nleikkauspotilaita.Uutispalvelu Duodecim(JAMA 2019;32:1788‚Äď1798)https://doi.org/10.1001/jama.2019.4783

(2019614) 2019 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla