Riskigeenien kartoittaminen antaa hyvän käsityksen eturauhassyöpäpotilaan ennusteesta, mutta vielä paremman kuvan saa huomioimalla myös potilaan suvussa olleet syöpätapaukset.Tuoreen tutkimuksen perusteella geenitietojen ja suvun syöpätaustan yhdistämällä voidaan tunnistaa lähes kaikki potilaat, jotka menehtyvät eturauhassyöpään alle 75-vuotiaana.

Tutkimuksessa seurattiin 10 000 tervettä miestä 20 vuoden ajan. Seurannan aikana heistä 1 900 sairastui ja 170 menehtyi eturauhassyöpään.Miehet, joiden geneettinen riski oli suuri ja joiden suvussa oli eturauhassyöpää tai rintasyöpää, sairastuivat eturauhassyöpään seitsemän kertaa todennäköisemmin ja kuolivat siihen alle 75-vuotiaana viisi kertaa todennäköisemmin kuin miehet, joiden geneettinen sairastumisriski oli pieni ja joiden suvussa ei ollut syöpää.Kaikista eturauhassyövän aiheuttamista kuolemista 97,5 prosenttia sattui miehille, joilla oli suvussa syöpää, suuri geneettinen sairastumisriski tai kummatkin. Tällaisia miehiä oli 62 prosenttia tutkimukseen osallistuneista.Tulokset viittaavat vahvasti siihen, että geenitietojen ja sukurasitteen yhdistelmä tunnistaa suuressa eturauhassyövän vaarassa olevat, sekä myös miehet, jotka todennäköisimmin menehtyvät eturauhassyöpään alle 75-vuotiaana. Tulosten perusteella vaikuttaa myös siltä, että ilman sukurasitetta ja geneettisesti suurta sairastumisriskiä vaara kuolla eturauhassyöpään on hyvin pieni. Havainto voi auttaa välttämään turhia tutkimuksia ja hoitoja, tutkijat kirjoittavat.Tutkimus julkaistiin Clinical Cancer Research -lehdessä.Eturauhassyöpä on suomalaismiesten yleisin syöpä ja toiseksi yleisin syöpäkuoleman aiheuttaja. Uusia tapauksia todetaan runsaat 5 000 vuosittain.Uutispalvelu Duodecim(Clinical Cancer Research 2022;28:4926–33)https://aacrjournals.org/clincancerres/article/28/22/4926/710458/Family-...

(000.000) 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla