Hampaiden kiinnityskudosten tulehdus eli parodontiitti voi suurentaa riskiä sairastua aivoinfarkteihin, tuore tutkimus vahvistaa. Samanlainen yhteys on havaittu myös sydäninfarktien kohdalla, ja se selittyy todennäköisesti parodontiittiin liittyvällä tulehdustilalla.Nyt julkaistut tulokset perustuvat kahden tutkimuksen ja yhteensä 17 000 osallistujan tietoihin. Viisitoistavuotisten seurantojen aikana heistä hieman alle 900 sairastui aivoinfarktiin.

Parodontiittia potevien riski sairastua aivoinfarktiin seurannan aikana oli hieman yli kaksi kertaa suurempi kuin samanikäisten, joilla ei ollut tulehdusta suussaan. Tulokset viittasivat myös suuhygienian ja siitä huolehtimisen vaikutuksiin. Osallistujat, jotka kävivät herkästi hammaslääkärissä, sairastuivat aivoinfarkteihin noin viidenneksen harvemmin. Aiemmissa tutkimuksissa myös säännöllisen hampaidenpesun on osoitettu vähentävän tulehduksesta kertovia merkkiaineita veressä.Tulokset lisäävät näyttöä parodontiitin ja siihen liittyvän tulehdustilan laajoista terveyshaitoista. Ne toivottavasti myös kannustavat pitämään huolta hampaista ja suun terveydestä.Tutkimus julkaistiin Stroke-lehdessä.Uutispalvelu Duodecim (Stroke 2018;49:355–362)https://doi.org/10.1161/STROKEAHA.117.018990

(2018130) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla