Kuuma sää ja hellejaksot voivat aiheuttaa ongelmia raskauden aikana, tuore tutkimuskatsaus osoittaa. Tulosten perusteella ainakin ennenaikaiset synnytykset ja sikiökuolemat yleistyvät lämpötilan noustessa. Tutkimuksessa analysoitiin 70 aikaisempaa tutkimusta, jotka oli tehty 27 eri maassa. Suurin osa tutkimuksista oli tehty Pohjois-Amerikassa, Euroopassa, Australiassa tai Uudessa-Seelannissa. Kuusi tutkimusta tehtiin Kiinassa ja kaksi Afrikassa.Analyysin mukaan ennenaikaiset synnytykset ja sikiökuolemat yleistyvät tasaisesti mitä korkeampi lämpötila on. Hellekausina ennenaikaisissa synnytyksissä nähdään 16 prosentin lisäys.Korkeaan lämpötilaan liitetyt haitat ovat suurimmat raskauden loppupuolella sekä naisilla, joiden taloudellinen ja sosiaalinen tilanne on heikko.

Ilmastonmuutoksen myötä hellekaudet tulevat todennäköisesti yleistymään, mikä nyt julkaistujen tulosten valossa voi myös lisätä ennenaikaisuutta ja monia siihen liittyviä terveysongelmia. WHO:n mukaan vuosittain noin 15 miljoonaa lasta syntyy ennenaikaisena, ja se on suurimpia alle viisivuotiaiden kuolinsyitä. Sikiökuolemia sattuu noin kaksi miljoonaa joka vuosi.Uutispalvelu Duodecim(BMJ 2020;371:m3811)http://dx.doi.org/10.1136/bmj.m3811

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla