Eteisvärinää sairastavat hyötyvät veren hyytymistä hillitsevästä lääkityksestä vielä yli 90-vuotiaanakin. Erityisesti uudet suun kautta annosteltavat suorat antikoagulantit (NOAC) näyttäisivät sopivan heille, taiwanilaistutkimus osoittaa. Eteisvärinä on yleisin rytmihäiriöistä.

Yli 90-vuotiaiden eteisvärinäpotilaiden lääkityksistä on vähänlaisesti tutkimustietoa, joten nyt saadut havainnot ovat erittäin tervetulleita. Havainnot perustuvat 16 000 eteisvärinää sairastavan ja 15 000 terveen samanikäisen seurantatietoihin. Suoria antikoagulantteja koskevat tiedot saatiin uudemmista ja hieman pienemmistä potilasmääristä. Eteisvärinää potevien riski sairastua aivoinfarktiin oli suurempi kuin verrokkien, mutta tuo riski oli vähäisempi potilailla, joita lääkittiin varfariinilla. Varfariinilääkityksellä olevien sairastumisriski oli noin kolmanneksen pienempi kuin potilaiden, jotka eivät olleet lääkityksellä. Varfariinilääkitys ei tässä tutkimuksessa vaikuttanut merkittävästi kallon sisäisten verenvuotojen todennäköisyyteen. Uudet suorat antikoagulantit olivat tässä suhteessa vielä varfariinia turvallisempia, ja olivat aivoinfarktien ehkäisyssä yhtä hyviä kuin varfariini. Näin ollen suorat antikoagulantit näyttäisivät olevan paras valinta tässä ikäryhmässä, tulokset vihjaavat.Eteisvärinää potee joka kymmenes yli 65-vuotias, mutta sairastumisen todennäköisyys kasvaa iän myötä. Eteisvärinä suurentaa varsinkin aivoverenkiertohäiriöiden vaaraa ja aiheuttaa mm. sydämen tykytystä, hengenahdistusta ja väsymystä.Uutispalvelu Duodecim(Circulation 2018;138:37–47)http://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.117.031658

(2018711) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla