Japanilaiset alkaneet lyhentyä – saattaa liittyä alhaiseen syntymäpainoon

Japanilaisten elinikä kasvoi huomattavasti viime vuosisadan aikana ja samalla myös väestön pituuskasvu kiihtyi. Nyt kehitys on kuitenkin kääntynyt toiseen suuntaan, mikä johtuu todennäköisesti alhaisen syntymäpainon yleistymisestä.

Japanilaistutkijoiden havainnot perustuvat yli 64 miljoonan vuosina 1969–2014 syntyneen rekisteritietoihin sekä 79 eri tutkimuksesta poimittuihin yli 3 miljoonan henkilön pituustietoihin.Alhainen syntymäpaino vähentyi tulosten perusteella 1970-luvun loppuun saakka, mutta 80-luvulla se alkoi jälleen yleistyä. Samanlainen kehitys havaittiin aikuisväestön pituudessa. Aikuisten pituus oli huipussaan vuonna 1979, jolloin japanilaismiehet olivat keskimäärin 172 cm ja naiset 159 cm pitkiä, mutta seuraavien vuosikymmenten aikana kehitys taittui. Tutkijoiden mallinnuksen perusteella vuonna 2014 syntyneet jäävät jo keskimäärin senttimetrin lyhemmiksi.
Pienikokoisena syntyvät jäävät yleensä ikätovereitaan lyhemmiksi, joten on hyvinkin mahdollista, että alhaisen syntymäpainon yleistyminen selittää japanilaisten pituuden muutokset. Syntymäpainon lisäksi kuitenkin moni muukin seikka on voinut vaikuttaa kehitykseen, joten tuloksia kannattaa tulkita varoen. Väestön pituus kertoo laajemminkin väestön terveydestä ja elinoloista, joten on mahdollista, että ilmiö liittyy esimerkiksi muutoksiin ruokavaliossa tai elintavoissa.
Tulokset julkaistiin Journal of Epidemiology and Community Health -lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Epidemiology and Community Health 2017;DOI:10.1136/jech-2017-209266)https://doi.org/10.1136/jech-2017-209266

(201794) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kansainvälisten ponnistelujen ansiosta tuberkuloosiin kuolee entistä vähemmän ihmisiä. Myös uusien tartuntojen ja tautia sairastavien määrät ovat laskemassa, mutta selvästi hitaammin kuin kuolleisuus.

Tuoreen selvityksen perusteella tuberkuloosikuolleisuus on laskenut vuosittain noin 4 prosenttia edellisen vuosikymmenen aikana. Suotuisa kehitys johtuu todennäköisesti parantuneesta lääkkeiden saatavuudesta, mutta tästä huolimatta tuberkuloosiin menehtyy vuosittain noin 1,3 miljoonaa ympäri maailmaa. Uudet tuberkuloositartunnat ovat nekin vähentyneet, mutta tahti on noin puolet kuolleisuuden vähentymisestä. Nykyään uusia tartuntoja todetaan noin 10 miljoonaa joka vuosi. Jotta tilanne paranisi, tuberkuloosi pitäisi monissa maissa diagnosoida aiemmin ja hoito aloittaa varhaisemmin kuin nykyään. Näin potilaita estettäisiin levittämästä tartuntaa.

Tuberkuloosin leviämiseen ja kuolleisuuskehitykseen vaikuttavat myös tupakointi ja alkoholi sekä diabetes, jonka tiedetään suurentavan tuberkuloositartunnan riskin kolminkertaiseksi. Tuberkuloosi on yleinen varsinkin Aasian ja Afrikan köyhän väestön keskuudessa.

Tiedot julkaistiin lääketieteellisessä Lancet Infectious Diseases -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Infectious Diseases 2018;DOI:10.1016/S1473-3099(17)30703-X)http://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(17)30703-X/fulltext

(2018314) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Jalkojen suonikohjuista kärsivät voivat sairastua laskimoveritulppiin tavallista todennäköisemmin. Myös riski sairastua keuhkoveritulppiin ja ääreisvaltimotautiin on heillä suurentunut, tuore taiwanilaistutkimus osoittaa. Tulokset perustuvat 212 000 suonikohjuista kärsivän ja yhtä monen terveen verrokin rekisteritietoihin.
Suonikohjuja potevien riski sairastua laskimoveritulppaan kahdeksanvuotisen seurannan aikana oli viisi kertaa suurempi kuin terveiden verrokkien. Keuhkoveritulppa tai ääreisvaltimotauti kehittyi heille kaksi kertaa todennäköisemmin kuin verrokeille.Samantapaisia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta yhteyden tarkkaa syytä ei tiedetä. On esimerkiksi mahdollista, että taustalla on yhteisiä riskitekijöitä, jotka altistavat suonikohjuille sekä sairastumisille. Suonikohjuja potevat saattavat olla alttiita myös sydämen vajaatoiminnalle.
Suonikohjuilla tarkoitetaan alaraajojen laskimoiden vajaatoimintaa. Vajaatoimintaan johtavat laskimoiden seinämissä tapahtuvat rakenteelliset muutokset ja laskimoiden läppien rappeutuminen. Suonikohjut näkyvät ihon läpi pullistuneina suonina, ja ne vaivaavat noin 20–30 prosenttia aikuisista.
Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2018;319:807–817) https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2673551

(2018314) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.