Japanilaiset alkaneet lyhentyä – saattaa liittyä alhaiseen syntymäpainoon

Japanilaisten elinikä kasvoi huomattavasti viime vuosisadan aikana ja samalla myös väestön pituuskasvu kiihtyi. Nyt kehitys on kuitenkin kääntynyt toiseen suuntaan, mikä johtuu todennäköisesti alhaisen syntymäpainon yleistymisestä.

Japanilaistutkijoiden havainnot perustuvat yli 64 miljoonan vuosina 1969–2014 syntyneen rekisteritietoihin sekä 79 eri tutkimuksesta poimittuihin yli 3 miljoonan henkilön pituustietoihin.Alhainen syntymäpaino vähentyi tulosten perusteella 1970-luvun loppuun saakka, mutta 80-luvulla se alkoi jälleen yleistyä. Samanlainen kehitys havaittiin aikuisväestön pituudessa. Aikuisten pituus oli huipussaan vuonna 1979, jolloin japanilaismiehet olivat keskimäärin 172 cm ja naiset 159 cm pitkiä, mutta seuraavien vuosikymmenten aikana kehitys taittui. Tutkijoiden mallinnuksen perusteella vuonna 2014 syntyneet jäävät jo keskimäärin senttimetrin lyhemmiksi.
Pienikokoisena syntyvät jäävät yleensä ikätovereitaan lyhemmiksi, joten on hyvinkin mahdollista, että alhaisen syntymäpainon yleistyminen selittää japanilaisten pituuden muutokset. Syntymäpainon lisäksi kuitenkin moni muukin seikka on voinut vaikuttaa kehitykseen, joten tuloksia kannattaa tulkita varoen. Väestön pituus kertoo laajemminkin väestön terveydestä ja elinoloista, joten on mahdollista, että ilmiö liittyy esimerkiksi muutoksiin ruokavaliossa tai elintavoissa.
Tulokset julkaistiin Journal of Epidemiology and Community Health -lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Epidemiology and Community Health 2017;DOI:10.1136/jech-2017-209266)https://doi.org/10.1136/jech-2017-209266

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(201794) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla