
Onko liian harvoin virtsaamisesta haittaa? Käyn 4 kertaa päivässä vessassa, joskus vain 3, ja kerran yöllä. Juon kuitenkin 2 litraa vettä ja syön kilon kasviksia päivässä. En juo kahvia enkä alkoholia. Sairauksia ei ole.
VIRTSAN ja virtsaamiskertojen määrään vaikuttaa muun muassa nautitun nesteen määrä, hikoilu, ikä ja henkilön koko. Normaalisti ihminen käy virtsalla
4–7 kertaa vuorokaudessa, kerralla erittyy 200–400 mlvirtsaa ja vuorokaudessa kaiken kaikkiaan 1 000–2 000 ml.
Kysyjän tapauksessa virtsaamiskertojen määrä on siis täysin normaali. Liian harvoin virtsaamisesta ei sinänsä liene varsinaisesti haittaa, mutta se voi olla merkki elimistön kuivumasta tai munuaissairaudesta. Tosin yleensä näihin tiloihin liittyy muitakin oireita tai sairauden merkkejä. Henkilöitä, joilla on taipumusta virtsatietulehduksiin, suositellaan juomaan runsaasti. Se lisää virtsan muodostusta ja virtsaamiskertoja niin, että rakko ja virtsatiet huuhtoutuvat tehokkammin.
Tove Laivuori
yleislääketieteen erikoislääkäri.
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.
lääkärithän toitottaa ei suolaa , hemoglopiini noussut kahdessakuukaudessa 157 /167 jalkaterät ja sääret kipeät yksikään lääkäri ei osaa sanoa mistä johtuu , jostain hermokivuista ne höpisee tulleet kipeäksi puolessa vuodessa 77vuotias äijä,
Mitä hömppähömppää te turisette? Normaalista ravinnosta saa liikaa suolaa, vaikka suolaa kuinka välttelisi. Nk. vähäsuolainen ruoka ei turvota, vaan nimenomaan runsassuolainen. Itse olen tottunut kohtuullisen vähäsuolaiseen ruokaan, ja valmistan ruokani pääosin itse. Jos syön toisten tekemää, aiheuttaa suola janon tunteen. Ja kohtuullisen vähäsuolaisuudesta huolimatta käyn kohtuullisen tihesti vessassa, eli usein lieneen normaali 4 - 6 tunnin välein virtsausväli ylittyy. Turvotuksia en ole itselläni havainnut.
Elektrolyytit ja ruokasuola ovat eri asiat. Jos paastoaa juomalla pelkkää vettä kymmeniä litroja päivässä, saa toki elektrolyytit sekaisin. Niin tekee vain anoreetikko ja sekopää. Jotkin lääkkeet tai sairaudet voivat myös sotkea elektrolyyttitasoja. Väittäisin, että korkeintaan yhdellä tuhannesta suomalaisesta on ongelmana liian vähäinen suolan saanti. Lisäämällä ruokasuolaa ruokaan lähes jokainen lisää vain aivohalvausriskiään. Paskatauti, en suosittele.