Kahden lääkkeen yhdistelmä voi korjata diabeetikon haimaa – mahdollisesti parantaa diabeteksen
Tutkijat ovat kehittäneet lääkehoidon, jolla diabeteksen taustalla olevat haimamuutokset saadaan mahdollisesti korjattua. Kahden lääkkeen yhdistelmä sai insuliinia tuottavat haiman beetasolut uudistumaan ennennäkemättömän tehokkaasti. Tulokset julkaistiin arvostetussa Science Translational Medicine -lehdessä.
Tutkimuksessa käytettiin kahta eri lääkeryhmää, GLP-1R-agonisteja, jotka ovat yleisiä diabeteslääkkeitä, sekä solunsisäisiä toimintoja säätelevän DYRK1A-entsyymin estäjää harmiinia, jolla on aiemmissa tutkimuksissa saatu beetasolujen tuotanto käynnistymään hiirikokeissa.
DYRK1A-estäjän käyttökelpoisuutta on rajoittanut sen vähäinen teho ja vaikeus saada muutokset rajoittumaan beetasoluihin ilman haittavaikutuksia. Nyt käytetyllä yhdistelmälääkityksellä teho saatiin kuitenkin huomattavasti suuremmaksi ja vaikutukset rajattua beetasoluihin.
Kokeissa lääkeyhdistelmää testattiin diabetesta sairastavilla hiirillä, joille oli siirretty ihmisen beetasoluja. Hoidon ansiosta hiirten haimoissa nähtiin uusien beetasolujen tuotantoa vauhdilla, joka oli yli kaksinkertainen aiempiin tutkimuksiin verrattuna. Tämä havaittiin hiirillä, joille oli siirretty beetasoluja terveiltä sekä tyypin 2 diabetesta sairastavilta ihmisiltä.
Tulokset ovat vielä alustavia ja ne pitää vahvistaa pitemmissä ja suuremmissa eläintutkimuksissa, jotta hoidon teho ja turvallisuus varmistuvat. Jos tulokset ovat positiivisia, lääkeyhdistelmä voi tulevaisuudessa tarjota jopa korjaavan hoidon diabetekseen.
Haiman beetasolut tuottavat insuliinia, joka säätelee veren sokeripitoisuutta. Tyypin 1 diabetesta sairastavilla oma immuunijärjestelmä hyökkää beetasolujen kimppuun, mikä vähitellen johtaa diabetekseen. Tämän vuoksi potilaat tarvitsevat insuliinihoitoja läpi elämänsä. Tyypin 2 diabetesta sairastavilla beetasolujen toiminta on heikentynyt, minkä vuoksi insuliinia ei erity riittävästi.
Uutispalvelu Duodecim(Science Translational Medicine 2020;DOI:10.1126/scitranslmed.aaw9996)https://doi.org/10.1126/scitranslmed.aaw9996
(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.