Kananmunia pidettiin pitkään sydänriskinä, mutta tutkimustiedon kertyessä suhtautuminen on muuttunut. Tuoreen tutkimuksen tulokset vahvistavat muuttunutta käsitystä, ja osoittavat kananmunat sydänterveyden kannalta turvallisiksi, vaikka niitä söisi päivittäin.Tulokset perustuvat lähes 180 000 henkilön terveystietoihin 50 eri maasta, ja niiden perusteella kananmunien syöminen ei vaikuta haitallisesti veren kolesterolitasoihin eikä suurenna sydän- ja verisuonitautien riskiä. Kananmunien syöminen ei myöskään suurentanut riskiä menehtyä seurantojen aikana. Riskejä ei havaittu analyysissa, jossa vähintään seitsemän kananmunaa viikoittain syöviä verrattiin henkilöihin, jotka söivät niitä hyvin harvoin.Tutkimuksessa käytettiin aineistoja kolmesta suuresta tutkimuksesta, ja kahdessa niistä tarkasteltiin sydän- ja verisuonitauteja jo sairastavia. Myöskään heillä kananmunien syömiseen ei liittynyt haittoja.Kananmunien uskottiin pitkään altistavan sydänoireille, koska ne sisältävät paljon kolesterolia. Ravinnon kolesterolin ajateltiin nostavan veren kolesterolipitoisuuksia ja sitä kautta myös lisäävän sydänoireita, mutta tutkimustiedon lisääntyessä vaikutus on osoittautunut korkeintaan vähäiseksi. Kananmunat on havaittu sydänoireiden kannalta turvallisiksi myös suomalaistutkimuksissa.Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(American Journal of Clinical Nutrition 2020;DOI: 10.1093/ajcn/nqz348)https://doi.org/10.1093/ajcn/nqz348

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kiitos taas Pekka Puska kananmunat kiellettiin 70 luvulla, koska sydänkuolleisuutta ruumiinavauksissa tutkittaessa havaittiin että oli suonissa ja elimistössä kolesterolia ja rasvoitumista. Kasvirasvaa ei kehoon kertynyt, niin pekkapuskat jumistivat, että jos ei syö kolesterolia eikä eläinrasvaa niin pumppu toimii ikuisesti.
Hieno tutkimus todella, unohtui vain ihan perustiedot ihmisen aineenvaihdunnasta. Monet ihmiset ovat lihavia, vaikka syövät lähinnä vain makeita hiilihydraattiherkkuja, heille kertyy rasvaa vartaloon.

Ihan vaikuttaa olevan terveen järjen mukainen tulos. Kolesteroli on elimistön rakennus- ja korjausaine, jota maksa ja lähes kaikki solut tekevät itse sen mitä tarvitaan. Jos kolesterolia saa vähän ruoasta, niin oma tuotanto pienenee vastaavasti. 
Lisäksi erityisesti ikääntyneiden kohdalla korkea kolesteroli vaikuttaisi kertovan elimistön kyvystä ja aktiivisuudesta uudistaa itseään ja siten pysyvän pidempään kunnossa.  

Pekka Lönnroth

Sisältö jatkuu mainoksen alla