Kasvisruokavaliota noudattavat saattavat sairastua virtsatieinfektioihin hieman sekasyöjiä harvemmin, taiwanilaistutkimus vihjaa. Tutkimus julkaistiin Scientific Reports-lehdessä.Tutkimuksessa kasvissyöjien virtsatieinfektioriski havaittiin 16 prosenttia pienemmäksi kuin sekasyöjien. Yhteys oli voimakkaampi miehillä, vaikka virtsatieinfektiot ovat heillä huomattavasti harvinaisempia kuin naisilla.
Tutkimukseen osallistui 3 000 kasvissyöjää ja 6 700 sekasyöjää. Heistä 220 ja 440 sairastui virtsatieinfektioon seurannan aikana.

Virtsatieinfektioita aiheuttavat tavallisesti suolistobakteerit, jotka pääsevät virtsateihin virtsaputken kautta. Yleisin tällainen bakteeri on Escherichia coli, jota on runsaasti suolistossa, mutta myös lihassa. Tutkijat spekuloivatkin, että kasvisruokavaliota noudattavat saavat ruoastaan vähemmän Escherichia colia ja siksi välttyvät virtsatieinfektioilta todennäköisemmin. Lisäksi kasvisruoan kuitupitoisuus saattaa heikentää bakteerin elinoloja suolistossa, mutta tässä vaiheessa mekanismia voi vain arvailla. Havaittu yhteys voi myös selittyä monilla muilla seikoilla kuin ruokavaliolla, joten tuloksia kannattaa tulkita varovasti.

Kasvisruokavalio ja kasvispainotteinen ruoka on monin tavoin terveellistä ja voi auttaa välttymään muun muassa diabetekselta, sydän- ja verisuonitaudeilta ja korkealta verenpaineelta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Virtsatieinfektiot ovat hengitystieinfektioiden jälkeen yleisimpiä lääkärin hoitoon johtavia infektioita. Escherichia coli aiheuttaa tulehduksista jopa 80 prosenttia.
Uutispalvelu Duodecim(Scientific Reports 2020;DOI:s41598-020-58006-6)https://www.nature.com/articles/s41598-020-58006-6

Sisältö jatkuu mainoksen alla

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla