Syövän hoidossa käytettävä kemoterapia eli solunsalpaajahoito heikentää potilaan vastustuskykyä ja siksi sen on pelätty pahentavan syöpäpotilaiden koronavirusinfektioita. Tuoreen tutkimuksen perusteella niin ei kuitenkaan näyttäisi olevan.Tutkimuksessa hyödynnettiin rekisteritietokantaa, johon on kerätty tiedot kaikista maaliskuun 18. päivän jälkeen koronavirustartunnan saaneista brittiläisistä syöpäpotilaista. Analyysissa oli mukana tiedot 800 potilaasta.Potilaista 52 prosentin koronavirustartunta oli lievä ja 28 prosenttia menehtyi, mutta kuolleisuus ei liittynyt potilaiden hoitoihin. Riskitekijöiksi paljastui pitkälti samoja seikkoja kuin muillakin eli korkea ikä, miessukupuoli, sydän- ja verisuonitaudit sekä korkea verenpaine ja muita terveysriskejä.35 prosenttia koronavirustartunnan saaneista oli ollut kemoterapiahoidossa tartuntaa edeltävien neljän viikon aikana, mutta heidän riskinsä menehtyä ei ollut sen suurempi kuin potilaiden, joita ei ollut hoidettu kemoterapialla. Myöskään muut syöpähoidot eivät liittyneet suurentuneeseen kuolleisuuteen, mutta tapauksia ei ollut kovin paljon, minkä takia tuloksia kannattaa tältä osin tulkita varoen.Brittien tulokset viittaavat siihen, että kemoterapiahoidot eivät todennäköisesti aseta syöpäpotilaita vaaraan koronavirustartunnan iskiessä eikä niitä siksi tarvitse lopettaa potilailta, joilla ei ole tartuntaa. Tutkijat suosittavatkin panostamaan syöpäpotilaiden koronavirustartuntojen ehkäisyyn ja minimoimaan hoitokäyntien määriä. Syöpäpotilaat kuuluvat koronaviruksen riskiryhmään, joten potilaiden olisi hyvä noudattaa koronavirustartuntoja ehkäiseviä yleisiä ohjeistuksia. Koronavirusepidemian aiheuttamat riskit huomioidaan potilaiden hoidoissa ja lääkärit punnitsevat jokaisen potilaan tilanteen yksilöllisesti.

Tutkimus julkaistiin arvovaltaisessa Lancet-lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(Lancet 2020;DOI:10.1016/S0140-6736(20)31173-9https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)31173-9

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla