Fysioterapia ja lihasten vahvistaminen kuuluvat polven nivelrikon hoitoon, mutta lihasharjoitusten ei tarvitse olla intensiivisiä, jotta ne auttavat. Tuoreen tutkimuksen mukaan samanlaiseen tulokseen pääsee kevyemmälläkin harjoittelulla.Tulokset julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä, ja niiden perusteella puolentoista vuoden kuluttua fysioterapian aloittamisesta polven kivut ja polviniveleen kohdistuva rasitus olivat samalla tasolla intensiivisiä ja kevyempiä lihasharjoituksia tehneillä. Eroja ei myöskään havaittu verrattaessa potilaisiin, jotka eivät osallistuneet lihasharjoitteluun.Aiheesta kaivataan lisää tutkimuksia, mutta havainnot viittaavat siihen, ettei kovempi lihasharjoittelu yleensä tuo lisähyötyjä tavalliseen fysioterapiaan verrattuna. Se ettei eroja ollut suhteessa verrokkeihin, voi johtua siitä, että verrokkiryhmässäkin polvikivut helpottivat hyvin.

Tutkimukseen osallistui 320 polven nivelrikkoa potevaa, jotka satunnaistettiin intensiiviseen tai kevyempään lihasharjoitteluryhmään tai vertailuryhmään, jossa potilaita muun muassa neuvottiin nivelrikon itsehoitoon. Lihasharjoituksia tehtiin kolmesti viikossa.Nivelrikko on yleisin kroonista kipua aiheuttava sairaus ja maailman yleisin nivelsairaus. Nivelrikkoja ei todeta yleensä alle 45-vuotiailla, mutta iän myötä ne yleistyvät huomattavasti. Iän ja ylipainon lisäksi sairastumiselle altistavat vammat, kuormitus sekä nivelten kehityshäiriöt ja perimä.Uutispalvelu Duodecim(JAMA 2021;325:646–657)https://doi.org/10.1001/jama.2021.0411

(000.000) 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla