Verenpainetauti ja korkea verenpaine ovat tunnettuja eteisvärinä-rytmihäiriön riskitekijöitä, mutta niiden merkitys näyttäisi pienenevän iän myötä. Yli 80-vuotiailla verenpaine ei enää suurenna sairastumisriskiä, tuore tutkimus osoittaa.
Tulosten perusteella riski sairastua eteisvärinään suurenee noin 20 prosenttia jokaista 20 mmHg:n verenpainenousua kohden. Verenpaineen vaikutus sairastumisriskiin on suuri etenkin nuorilla, mutta iän myötä sen merkitys riskitekijänä pienenee. Yli 80-vuotiaiden ikäryhmässä verenpaineen ja eteisvärinän yhteyttä ei enää näy lainkaan. Havainnot perustuvat yli neljän miljoonan 30–90-vuotiaan britin terveystietoihin.
Havainnot osoittavat myös, miten suuri merkitys eteisvärinän asianmukaisella hoitamisella on potilaiden kannalta. Olennaista on veren hyytymistä vähentävän lääkityksen aloittaminen. Ilman lääkitystä potilaat ovat 2–3-kertaisessa vaarassa sairastua iskeemisiin sydänsairauksiin, sydämen vajaatoimintaan, aivoinfarkteihin ja muihin aivoverenkiertohäiriöihin, krooniseen munuaissairauteen, ääreisvaltimotautiin sekä verisuoniperäiseen dementiaan.
Tutkijat toivovat tulosten auttavan lääkäreitä paremmin räätälöimään potilaiden hoitoja yksilöllisesti. Tulokset viittaavat myös siihen, että eteisvärinäpotilaiden hyytymisenestolääkitys voi ehkäistä luultua useampia sydänoireita ja -sairauksia. Lääkityksiä käytetään pääasiassa aivoverenkiertohäiriöiden ehkäisyyn.
Eteisvärinä on yleisin rytmihäiriöistä, ja sitä potee joka kymmenes yli 65-vuotias. Eteisvärinä suurentaa varsinkin aivoverenkiertohäiriöiden vaaraa ja aiheuttaa mm. sydämen tykytystä, hengenahdistusta ja väsymystä.
Uutispalvelu Duodecim
(International Journal of Epidemiology 2017;DOI:10.1093/ije/dyw053)http://dx.doi.org/10.1093/ije/dyw053

(2017516)

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla