Ravinnosta saatavat kuidut ovat monella tapaa terveellisiä ja niillä saattaa olla myös painonhallinnan kannalta suotuisia vaikutuksia. Tuoreen tutkimuksen perusteella kuidun lisääminen ruokavalioon saattaa auttaa laihtumaan, vaikka ruokavalio pysyisi muuten ennallaan.American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 62 aikaisemman tutkimuksen aineistoihin, ja niiden yhteisanalyysin perusteella kuitulisiä syövät laihtuivat seurantojen aikana hieman enemmän kuin verrokit. Kaikki osallistujat tutkimuksissa saivat syödä niin paljon kuin halusivat.Havaittu vaikutus ei ollut kovin suuri, mutta painon lisäksi muutoksia näkyi vyötärön ympäryksessä sekä painoindeksissä. Yhteydet olivat voimakkaampia ylipainoisilla sekä diabetesta tai metabolista oireyhtymää potevilla.Tutkijat kaipaavat vielä lisää tutkimuksia ennen kuin kuitulisien voi todella sanoa laihduttavan, mutta kuidun lisääminen ruokavalioon on joka tapauksessa hyväksi. Paljon kuituja sisältävä ruokavalio on aiemmin yhdistetty muun muassa pienentyneeseen sydän- ja verisuonitautien, diabeteksen sekä suolistosyöpien riskiin.Päivittäin nautitun ruoan kuitumäärän olisi suositusten mukaan hyvä olla ainakin 25 grammaa. Parhaiten kuituja saa, jos syö viljoja ja varsinkin täysjyväviljoja ja palkokasveja. Sadassa grammassa ruisleipää on 10–12 grammaa kuitua, vastaavassa määrässä papuja tai pähkinöitä on noin 5–8 grammaa.Uutispalvelu Duodecim(American Journal of Clinical Nutrition 2020;DOI:10.1093/ajcn/nqz292)https://doi.org/10.1093/ajcn/nqz292

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kyllä. Kuidut ovat hyviä ja oleellisia. Ihmisellä on vielä se bakteerikanta jäljellä suolistossa, joka käyttää kuidut butyraatiksi eli voihapon suoloiksi ja estereiksi. Samaa butyraattia on myös äidinmaidossa ravitsemassa ja suojaamassa vastasyntynyttä heti ensimmäisestä ateriasta ja se on oleellinen ravintoaine suoliston soluille. Ilman butyraattia suoliston solut kärsivät pahasti tai jopa kuolevat. Lehmä on myös nisäkäs ja samaa butyraattia on myös voissa ja täysrasvaisissa maitotuotteissa.  Kuidut on kuitenkin hyvä saada ravintoaineista kuten vihanneksista, jotka eivät aiheuta turhaan verensokerin ja veren insuliinitason vuoristorataa.

Pekka Lönnroth

Sisältö jatkuu mainoksen alla