Ei-alkoholiperäistä rasvamaksatautia sairastavat ovat alttiita myös sydänoireille, mutta niiden riski pienenee huomattavasti lihavuusleikkauksen myötä. Lihavuusleikkauksen on aiemmin osoitettu lievittävän rasvamaksatautia, mutta potilaiden sydänriskejä on tutkittu vähemmän. Tiedot ilmi JAMA Network Open -lehden julkaisemasta tutkimuksesta.Tulosten perusteella lihavuusleikkauksen jälkeen rasvamaksatautia sairastavien riski sairastua sydän- ja verisuonitautioireisiin kuten sydäninfarktiin, sydämen vajaatoimintaan tai aivoverenkiertohäiriöön oli noin 50 prosenttia pienempi kuin potilaiden, jotka saivat vain tavanomaista hoitoa.Havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat lihavuusleikkauksen merkittävästi pienentävän ei-alkoholiperäistä rasvamaksatautia sairastavien sydänriskejä. Kaikki tutkimukseen osallistuneet olivat sairaalloisen lihavia eli heidän painoindeksinsä oli yli 40.

Tutkimukseen osallistui 87 000 lihavaa keskimäärin 44-vuotiasta, jotka sairastivat ei-alkoholiperäistä rasvamaksatautia ja täyttivät lihavuusleikkauksen kriteerit. Potilaista 35 prosenttia ohjattiin lihavuusleikkaukseen ja loput sai tavanomaista hoitoa.Rasvamaksataudissa rasvaa kertyy runsaasti maksasolujen sisään. Se on yleisin maksasairauksista ja todetaan aikuisista noin neljäsosalla. Yleisimpiä riskitekijöitä ovat vyötärölihavuus, diabetes ja liika alkoholin käyttö. Suomessa lihavuusleikkauksia tehdään potilaille, joiden painoindeksi on vähintään 40 tai 35, jos potilaalla on jokin laihduttamista edellyttävä sairaus. Vaikeaa tyypin 2 diabetesta sairastavia tosin voidaan leikata jo, kun painoindeksi on 30. Ennen leikkausta potilaan on pitänyt tehdä elintapamuutoksia ja pudottaa noin 5 prosenttia painostaan. Suomessa tehdään noin 1 000 lihavuusleikkausta vuodessa.Uutispalvelu Duodecim(JAMA Network Open 2022;5:e2235003)https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2022.35003

(000.000) 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla