Makrolidi-ryhmään kuuluvat antibiootit saattavat hieman suurentaa synnynnäisten epämuodostumien riskiä, jos niitä käytetään raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana. Havainto julkaistiin arvostetussa BMJ-lehdessä.

Tutkimuksen perusteella makrolidien käyttö ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana suurensi erityisesti sydämen epämuodostumien, mutta myös muiden epämuodostumien vaaraa. Sukupuolielinten epämuodostumia tosin oli hieman enemmän myös lapsilla, jotka olivat altistuneet myöhemmin raskauden aikana.Yhteydet havaittiin verrattuna äiteihin, joita hoidettiin penisilliineillä, jotka on todettu turvallisiksi raskauden aikana. Jos nyt julkaistut tulokset pitävät paikkansa, alkuraskauden makrolidilääkitys voi aiheuttaa neljä lisäepämuodostumaa jokaista tuhatta lasta kohden.Aiemmissa tutkimuksissa on saatu samansuuntaisia, mutta myös ristiriitaisia tuloksia. Erilaisten tutkimusasetelmien vuoksi tutkimusten tuloksia on kuitenkin vaikea verrata toisiinsa. Lisäksi niistä on vaikea erottaa johtuvatko havaitut riskit antibiooteista vai äidin sairauksista, joita niillä raskauden aikana hoidetaan. Sairauden hoitamatta jättäminen voi myös olla haitaksi sikiölle.
Tulostensa perusteella tutkijat suosittavat, että makrolideja ei käytettäisi raskauden ensimmäisen kolmanneksena aikana, jos suinkin mahdollista. Yleensä raskauden aikana suositaankin penisilliinejä, mutta lääkeaineallergioiden takia niitä ei aina voi käyttää.Makrolideihin lukeutuvat erytromysiini, atsitromysiini, klaritromysiini, roksitromysiini, telitromysiini sekä harvemmin käytetty spiramysiini.Tutkimuksessa tarkasteltiin 100 000 vuosina 1990–2016 Iso-Britanniassa syntynyttä lasta, joiden äidit olivat saaneet raskauden aikana makrolideja tai penisilliiniä. Heitä verrattiin 54 000 sisarukseen sekä 82 000 lapseen, joiden äidit olivat saaneet antibiootteja ennen raskautta.Uutispalvelu Duodecim(BMJ 2020;368:m331)http://dx.doi.org/10.1136/bmj.m331

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla