Jo 4–5 senttimetrin vähennys vyötärön ympäryksessä voisi pienentää riskiä sairastua sepelvaltimotautiin. Väestötasolla tämän suuruinen muutos tarkoittaisi 16 prosentin vähennystä tautitapauksissa, yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Tutkimus perustuu lähes 14 000 aikuisen kaksitoistavuotisiin seurantatietoihin, joiden avulla tutkijat arvioivat vähäisten muutosten vaikutuksia väestön sepelvaltimotautitapauksiin. Tutkijat arvioivat, kuinka moni olisi säästynyt sepelvaltimotaudilta, jos heidän painoindeksinsä tai vyötärön ympäryksensä olisi pienentynyt 5 prosenttia.Ilman hypoteettista laihtumista 6,3 prosenttia osallistujista sairastui sepelvaltimotautiin kahdentoista vuoden aikana, mutta luku olisi ollut 0,6 ja 1 prosenttiyksikköä pienempi, jos painoindeksi tai vyötärön ympärys olisi pienentynyt 5 prosenttia. Pienet muutokset eivät yksilötasolla kuulosta suurilta, mutta väestötasolla tämän suuruinen muutos vyötärön ympäryksessä tarkoittaisi sepelvaltimotautitapausten vähenemistä 16 prosenttia. Painoindeksin pieneneminen 5 prosentilla vähentäisi sairastumisia puolestaan 9 prosenttia.Tulokset vahvistavat näyttöä varsinkin vyötärölihavuuden terveyshaitoista, mutta osoittavat myös varsin pienten muutosten parantavan terveyttä. Vyötärölihavuudessa suuri osa liikarasvasta kertyy vatsaontelon sisään suolten ja sisäelinten väliin sekä maksan sisälle. Vyötärölihavuus on merkittävä terveysongelma, ja tutkimusten mukaan se on terveysriski myös henkilöille, jotka ovat painoindeksinsä perusteella normaalipainoisia. Suomessa vyötärölihavuudesta puhutaan, kun vyötärön ympärys ylittää naisilla 90 cm ja miehillä 100 cm.Uutispalvelu Duodecim(Journal of the American Heart Association 2020;DOI:10.1161/JAHA.119.012214)https://doi.org/10.1161/JAHA.119.012214

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tätä lukiessa on ehkä hyvä muistaa, että lihominen ei ole aina ollut ongelma vaan enemmänkin laihuus. Tähän kehitettiin 100 vuotta sitten oikein lääkekin Wate-ON, joka koostui hiilihydraateista ja kasviöljystä. Sitä syömällä sai painonsa nousemaan nopeasti ja varmasti. Kun tämä sama resepti tuli 1980-luvulla yleisten ravintosuositusten perustaksi, niin lopputulos on valitettavasti nyt käsissämme.
https://www.bbdnutrition.com/2018/06/26/evidence-that-refined-carbohydra...

Pekka Lönnroth

Sisältö jatkuu mainoksen alla