Nuuskaa raskaana ollessaan käyttävät äidit saattavat altistaa lapsensa verenpaineongelmille. Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan nuuska-altistuksen verenpainehaitat näkyvät jo alle kouluikäisillä. Vaikutus johtuu todennäköisesti nikotiinista.

Ruotsalaisten havainnot perustuvat 21 nuuskalle raskauden aikana altistuneen 5–6-vuotiaan ja 19 verrokin verenpainemittauksiin.

Mittausten perusteella nuuskalle altistuneiden systolinen verenpaine oli keskimäärin 4 mmHg korkeampi kuin verrokkien. Eroja havaittiin myös sydämen sykevaihtelussa, tutkijat kirjoittavat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Havaittu verenpaineen nousu ei vielä lapsuudessa aiheuta ongelmia, mutta usein verenpaine jatkaa nousua vuosien varrella ja lopulta nousee haitallisen korkeaksi. Korkea verenpaine suurentaa muun muassa sydän- ja verisuonitautien vaaraa.
Aiemmissa tutkimuksissa tupakkatuotteet on todettu haitalliseksi sikiön kehitykselle, mutta tutkimuksista on ollut vaikea erottaa johtuvatko haitat nikotiinista vai lukemattomista muista tupakan ainesosista. Tutkimuksen pienen koon vuoksi havainnot olisi hyvä varmistaa suuremmissa lisätutkimuksissa.
Tulokset julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uutispalvelu Duodecim(Journal of the American Heart Association 2019;DOI:10.1161/JAHA.119.012629)https://doi.org/10.1161/JAHA.119.012629

(000.000) 2019 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla