Vatsakipu voi hetkessä pakottaa kaksin kerroin. Täytyykö silloin lähteä lääkäriin? Laudaksi kovettunut vatsa kertoo vakavasta tilanteesta, mutta mitkä muut ovat vaaranmerkkejä?
Äkillinen kouristus vatsassa pelästyttää. Sen syy ei tahdo selvitä millään, kunnes pakotus purkautuu — ilmavaivoina. Toisaalta kivun aiheuttaja voi olla hengenvaarallinen ja vaatia nopeaa pääsyä leikkaussaliin.
Mistä siis voi tietää, miten kovan vatsakivun kanssa pitäisi kulloinkin toimia?
Jos tuskat eivät ole sietämättömiä eikä niihin liity muita hälyttäviä oireita, kuten korkeaa kuumetta tai oksentelua, voi rauhassa pysähtyä pohtimaan tilannetta.
Kysy itseltäsi nämä neljä kysymystä:
- Edelsikö vaivoja rasvainen ateria, runsas kahvin tai alkoholin juominen tai pitkä syömättömyys?
- Missä kipu oikeastaan tuntuu – onko se vatsan pinnalla vai jossakin syvemmällä?
- Onko olo muutenkin voimaton?
- Onko vaiva vanha tuttu?
Vatsakipujen yleisin syy on toiminnallinen vatsavaiva, kuten ärtyvän suolen oireyhtymä tai ummetus. Ne voivat aiheuttaa todella kovia tuskia. Yleensä niistä kärsivä kuitenkin erottaa tutut oireet muunlaisesta kivusta.
Ärtyvää suolta sairastava tunnistaa usein itse, että kipu on samankaltaista kuin hän on kokenut, vaikka se olisikin vähän voimakkaampaa kuin aikaisemmin. Jos vointi ei muuten heikkene, silloin on ihan järkevää ensin kokeilla, vaimentaisiko vatsaystävällinen särkylääke ja lepo kipua.
Kova kipu on tutkittava
Kovissa vatsakivuissa ei kannata syödä tai juoda kovin paljoa, vaan odottaa tilanteen rauhoittumista. Yleensä ruoka ei edes maistu, eikä pienikään nestemäärä pysy sisällä.
Jos olo sitten pahenee, oksettaa rajusti tai nousee kuume, on hyvä lähteä lääkäriin. Kohtauksittaisen, aaltomaisen tai kiemurtelemaan panevan vatsakivun aiheuttaja on usein kivet virtsateissä tai sapessa.
Lamauttava kipu ja nopea voimien heikkeneminen ovat hälytysmerkkejä, joihin pitää reagoida nopeasti. Jos vatsakipu on itselle aivan uudenlaista, se alkaa nopeasti ja pahenee, aiheuttaja kannattaa selvittää lääkärissä. Eikä sinne lähtemistä tule lykätä.
Äkillisen vatsakivun yleisimpiä aiheuttajia ovat umpilisäketulehdus, sappikivet, sappiteiden tulehdus ja suolitukos. Ohimenevää sappikohtausta lukuun ottamatta ne ovat vakavia ja joskus jopa henkeä uhkaavia vaivoja, joihin pitää reagoida nopeasti.
Keuhkokuumekin voi oireilla ylävatsakipuna
Vakavia syitä kovaan vatsakipuun on muitakin. Jopa sydäninfarkti tai keuhkokuume voivat oireilla ylävatsakipuna.
Myös gynekologiset ongelmat, kuten kohdunulkoinen raskaus tai kystan puhkeaminen, aiheuttavat usein äkillistä ja kovaa kipua vatsan alueella. Virtsatieinfektio tai virtsakivetkin tuntuvat voimakkaana kipuna.
Sekunneissa alkava tuskallisen voimakas kipu voi sydäntautia sairastavalla kertoa hoitamattoman flimmerin eli eteisvärinän vuoksi liikkeelle lähteneestä veritulpasta, joka on tukkinut suoliston verenkierron.
Tämä sekä mahalaukun tai suolen puhkeaminen ovat hengenvaarallisia tilanteita.
Lautavatsa kertoo katastrofista
Vatsanpeitteiden jännittyminen paljastaa usein tilanteen vakavuuden. Hoikka tunnistaa sen itsekin, mutta viimeistään lääkäri havaitsee tämän erikoisen oireen: Laudankoviksi muuttuvat vatsanpeitteet ovat kehon refleksi, jolla se suojelee itseään kovissa tuskissa.
Taustalla on jokin vatsakatastrofi, kuten mahahaavan puhkeaminen. Hapan mahalaukun sisältö pääsee silloin valumaan vatsaonteloon ja aiheuttaa vatsakalvon tulehduksen, joka saa vatsanpeitteet puolustusreaktiona jäykistymään.
Jos kivut ovat niin voimakkaat, ettei taksissa istuminen tai kävely onnistu, ambulanssin soittamista ei pidä jäädä arpomaan.
Tulehtunut umpilisäke voi olla todella kipeä ja säikäyttää kunnolla. Ennen se johtikin lähes samantien leikkuupöydälle.
Uusien tutkimusten mukaan tulehtunut umpilisäke ei aina vaadi leikkaushoitoa, vaan tulehtuneen umpisuolen voi hoitaa antibiooteillakin. Nykyään paras hoito päätetään tapauskohtaisesti.
Asiantuntijana yleiskirurgian erikoislääkäri Heidi Lilja.
Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.