Olkalisäkkeen alainen kipu eli olkapään pinneoire on hyvin yleinen olkapäävaivojen aiheuttaja. Sitä on perinteisesti hoidettu avarrusleikkauksella, mutta vähitellen kertynyt tutkimustieto on osoittanut leikkaukset hyödyttömiksi. Tuoreen brittitutkimuksen myötä näyttö alkaa olla jo varsin vakuuttavaa.
Brittien tutkimus perustuu vajaan 300 olkalisäkkeen alaista kipua potevan vuoden kestäneeseen seurantaan. Tutkimuksen alussa potilaat satunnaistettiin joko olkalisäkkeen avarrusleikkaukseen, tähystyksellä tehtyyn lumeleikkaukseen tai vertailuryhmään, jossa potilaita ei hoidettu lainkaan.Kun potilaiden oireilua selvitettiin puoli vuotta myöhemmin, olkavaivojen ja kipujen havaittiin helpottaneen yhtä paljon varsinaisessa leikkausryhmässä sekä lumeleikkausryhmässä, mutta ero hoitamattomaan verrokkiryhmäänkään ei ollut kovin suuri. Tutkijat pitivät eroa niin pienenä, että todennäköisesti sillä ei ole lainkaan vaikutusta potilaiden toimintakykyyn.Samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemminkin, muun muassa suomalaisessa tutkimuksessa, jossa sekä leikkaus että ohjattu kotiharjoittelu vähensivät kipua kahdella potilaalla kolmesta. Yhdessä nyt julkaistujen havaintojen kanssa tutkimusnäyttö viittaa hyvin vahvasti siihen, ettei leikkaushoito ole järkevä olkalisäkkeen alaisen kivun hoitomuoto. Hiljattain aiheesta julkaistiin myös suomalainen Vältä viisaasti -suositus, joka kannustaa välttämään avarrusleikkauksia. Tutkimus julkaistiin arvostetussa Lancet-lehdessä.Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2018;391:329–338)http://doi.org/10.1016/S0140-6736(17)32457-1

(2018129) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla