Muisti ja muut kognitiiviset mielentoiminnot eivät pysy pitempään kunnossa omega-3-rasvahappolisiä syömällä myöskään vanhuksilla, jotka syövät muutenkin terveellisesti, lisäävät liikuntaa ja tekevät aivojumppaa.
Tiedot käyvät ilmi tuoreesta tutkimuksesta, jossa 1 500 yli 70-vuotiasta satunnaistettiin kolmeksi vuodeksi neljään eri ryhmään. Kahdessa ryhmässä osallistujat saivat monipuolisen liikunta-, aivojumppa- ja ravitsemusohjelman lisäksi joko omegarasvoja tai lumevalmistetta ja kahdessa vain omegarasvoja tai lumetta. Tutkimuksen alussa osallistujilla ei ollut dementiaa, mutta he kokivat muistinsa hieman heikentyneen.
Osallistujien muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja testattiin usealla eri testillä tutkimuksen alussa ja uudelleen kolmivuotisen seurannan lopussa, jotta tutkijat näkisivät kuinka nopeasti tai hitaasti osallistujien mielentoiminnot heikkenivät. Tutkijat olettivat ryhmien välille ilmaantuvan eroja, mutta tulosten perusteella osallistujien testituloksissa ei ollut käytännössä lainkaan eroja.
Havainnot viittaavat siihen, ettei omega-3-rasvahappovalmisteilla todennäköisesti ole sijaa muistisairauksien ehkäisyssä. Samalla vaikuttaisi myös siltä, etteivät muutkaan tässä tutkimuksessa käytetyt keinot toimi ainakaan kolmessa vuodessa. On kuitenkin mahdollista, että vaikutuksia ilmaantuisi pitemmässä seurannassa, sillä aiemmissa tutkimuksissa terveellisten elämätapojen on havaittu pienentävän dementiariskiä.
Tutkimus julkaistiin Lancet Neurology -lehdessä.
Suomessa muisti ja muut kognitiiviset toiminnot ovat lievästi heikentyneet arviolta 120 000 henkilöllä. Suurin piirtein yhtä monella on jonkinasteinen dementia.
Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Neurology 2017;16:p377–389)http://www.thelancet.com/journals/laneur/article/PIIS1474-4422(17)30040-6/fulltext

(2017517)

Kananmunien pelättiin pitkään aiheuttavan sydänsairauksia, mutta tutkimustiedon myötä pelot ovat osoittautuneet turhiksi. Nyt tutkimukset päinvastoin viittaavat siihen, että kananmunia säännöllisesti nauttivat saattavat säästyä sydän- ja verisuonitaudeilta muita todennäköisemmin.Tiedot käyvät ilmi suuresta kiinalaistutkimuksesta, jossa yli 500 000 aikuista kiinalaista seurattiin yhdeksän vuoden ajan. Osallistujat olivat keskimäärin 50-vuotiaita.
Kun tutkijat yhdistivät tiedot osallistujien ruokailutottumuksista ja sairastumisista, he havaitsivat päivittäin kananmunia nauttivien riskit pienimmiksi. Verrattuna osallistujiin, jotka söivät kananmunia hyvin harvoin, munia lähes päivittäin syövät säästyivät todennäköisemmin iskeemiseltä sydäntaudilta, aivoinfarktilta, aivoverenvuodolta ja vakavilta sepelvaltimotautioireilta. Sairastumisriskit olivat noin 10 prosenttia pienempiä eli mahdollinen vaikutus ei ollut suuren suuri. Yhteys oli kuitenkin selvästi voimakkaampi aivoverenvuotojen kohdalla, sillä niitä todettiin 26 prosenttia vähemmän osallistujilla, jotka söivät kananmunia lähes päivittäin.Kananmunien on aiemminkin osoitettu pienentävän niitä säännöllisesti nauttivien sydänriskejä, mutta tuloksia kannattaa silti tulkita varoen. Kananmuniin liitetyt sydänhyödyt eivät olleet kovin suuria, ja kananmunien lisäksi hyvin monet muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa nyt havaittuihin yhteyksiin. Tuloksista voi kuitenkin turvallisesti päätellä sen, etteivät kananmunat suurenna sydänriskejä ainakaan maltillisissa määrissä nautittuna.Tutkimus julkaistiin Heart-lehdessä. Uutispalvelu Duodecim(Heart 2018;DOI:10.1136/heartjnl-2017-312651)http://doi.org/10.1136/heartjnl-2017-312651

(2018523) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lisähappea ei kannata antaa liian vapaasti – voi myös lisätä kuolleisuutta

Akuutisti sairaat sairaalapotilaat tarvitsevat usein lisähappea, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan sen tarjoamisessa ei kannata olla liian vapaamielinen. Potilailla, joiden ääreisverenkierron happikyllästeisyys on jo valmiiksi hyvä eli yli 96 prosenttia, lisähappi saattaa myös suurentaa kuolleisuutta. Tulokset perustuvat 25 tutkimuksen ja 16 000 potilaan tietoihin, ja niiden perusteella lisähapen antaminen potilaille, joiden ääreisverenkierron happikyllästeisyys on yli 96 prosenttia, saattaa hieman suurentaa riskiä menehtyä sairaalahoidon aikana sekä sen jälkeen. Riski on 10–20 prosenttia suurempi kuin konservatiivisemmin hoidettujen.Yhteydet havaittiin potilailla, jotka olivat sairastuneet sepsikseen eli verenmyrkytykseen, aivoverenkiertohäiriöihin tai sydänkohtaukseen tai olivat kriittisesti sairaita, loukkaantuneet tai joutuneet hätäleikkaukseen. Lisähappi ei vaikuttanut potilaiden sairauksiin.Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että lisähapen vapaamielinen käyttäminen ei todennäköisesti paranna potilaiden tilannetta ja saattaa jopa suurentaa heidän riskiään menehtyä sairaalahoidon ja sitä seuraavan kuukauden aikana. Tulosten perusteella lisähappi alkaisi olla potentiaalisesti haitallista potilailla, joiden ääreisverenkierron happikyllästeisyys on yli 94–96 prosenttia.Tulokset julkaistiin arvostetussa Lancet-lehdessä.Uutispalvelu Duodecim (Lancet 2018;DOI:10.1016/S0140-6736(18)30479-3)http://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)30479-3

(2018523) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.