Runsaasti proteiineja ruoastaan saavat vanhukset pysyvät paremmassa kunnossa pitempään, tuore tutkimus osoittaa. Havainnot perustuvat 717:n yli 85-vuotiaan kotonaan asuvan terveystietoihin ja viisivuotiseen seurantaan. Kun tiedot osallistujien proteiinin saannista yhdistettiin tietoihin seurannan aikana tapahtuneista toimintakyvyn muutoksista, eniten proteiineja ruoastaan saavien havaittiin pysyneen paremmassa kunnossa selvästi todennäköisemmin. Riittävä taso oli vähintään 0,8 grammaa painokiloa kohden vuorokaudessa.Yhteys oli selvin vanhuksilla, jotka söivät paljon proteiineja ja olivat fyysisesti aktiivisia. Heidän toimintakykynsä pysyi hyvänä myös pitempään kuin muiden paljon liikkuvien, joiden proteiinin saanti oli vähäisempää.Suomalaiset saavat yleensä riittävästi proteiinia ja vajausta ilmenee lähinnä huonosti syövillä vanhuksilla ja pitkäaikaissairailla. Aktiivikuntoilijat ja urheilijat tarvitsevat typpitasapainon säilyttämiseksi enemmän proteiinia kuin vähän liikkuvat. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositusten mukaan vähän liikuntaa harrastavalle riittää 0,8 g/kg/vrk ja aktiivikuntoilijalla kaksinkertainen määrä.Tutkimus julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(European Journal of Nutrition 2020;59:1909–1918)https://doi.org/10.1007/s00394-019-02041-1
(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.