Sytomegalovirus (CMV) on yleisin sikiöaikainen infektio, mutta sen merkitys lasten pienipäisyyden eli mikrokefalian riskitekijänä on jäänyt vähälle huomiolle. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella CMV-infektioon liittyy kuitenkin huomattava pienipäisyyden vaara.Tutkimus julkaistiin JAMA Pediatrics -lehdessä, ja se perustuu tietoihin yli 2,3 miljoonasta raskaudesta. Kun tutkijat yhdistivät tiedot mikrokefalioista tietoihin sikiöillä todetuista CMV-infektioista, infektion saaneilla havaittiin mikrokefaliaa ainakin seitsemän kertaa todennäköisemmin kuin muilla lapsilla. Kaikkiaan mikrokefaliaa todettiin kuitenkin vain kolmella lapsella sadastatuhannesta.CMV-infektioon liittyvät riskit saattavat olla tätäkin suurempia, mutta diagnoosikäytäntöjen erojen vuoksi arviointi oli vaikeaa. CMV-infektion saaneilla lapsilla oli myös tavallista enemmän kuulon ja silmien ongelmia, vastasyntyneillä todettavia kohtauksia sekä suoni- ja verkkokalvon tulehduksia. Viime vuosina sikiön pienipäisyys nousi otsikoihin, kun varsinkin Etelä-Amerikassa epidemioita aiheuttaneen zikaviruksen havaittiin lisäävän pienipäisyyttä. CMV on kuitenkin huomattavasti yleisempi infektio, ja siksi sen haittoihin kannattaisi kiinnittää nykyistä enemmän huomiota.

Vaikka sytomegalovirus on yleinen infektio, vain noin 10 %:lla sikiöaikana CMV-infektion sairastaneista lapsista on syntyessään oireita kuten kasvuhäiriö, pienipäisyys, verenkuva- tai ihomuutokset tai poikkeava maksan tai pernan koko. Noin puolelle heistä jää jokin pitkäaikaishaitta, kuten kuulovaurio tai neurologinen vamma.Suomalaisista noin puolet on saanut tartunnan nuoreen aikuisikään mennessä. Sen jälkeen tartunnan saa noin yksi prosentti vuosittain, niin että lopulta kolmella neljästä on virus elimistössään. Perusterveen henkilön lieväoireinen sytomegalovirusinfektio paranee itsestään eikä hoitoa tarvita.

Uutispalvelu Duodecim(JAMA Pediatrics 2020;DOI:10.1001/jamapediatrics.2020.3009)https://doi.org/10.1001/jamapediatrics.2020.3009

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla