Tupakointi voi aiheuttaa iensairauksia – myös sähkötupakkaan liittyy riskejä

Tupakointi voi tuoreen tutkimuksen mukaan aiheuttaa iensairauksia ja -tulehduksia ja pahimmillaan hampaiden putoamista. Sähkötupakointi saattaa sekin vahingoittaa suuta, mutta näiden tulosten valossa vaikutukset ovat vähäisempiä.Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä, ja sen perusteella savukkeita polttavien riski saada iensairaus oli 33 prosenttia suurempi kuin savuttomien. Hampaiden löystymistä heillä oli 35 prosenttia todennäköisemmin ja hampaita oli irronnut 43 prosenttia todennäköisemmin.Sikaria säännöllisesti polttavilla oli yli kaksi kertaa todennäköisemmin limakalvovaurioita ja vesipiippua polttavilla lähes kaksi kertaa todennäköisemmin iensairauksia kuin savuttomilla.

Sähkötupakkaan liittyvät riskit olivat pienempiä ja rajoittuivat tässä aineistossa suurentuneeseen verenvuodon todennäköisyyteen hampaiden harjaamisen tai hammaslangan käyttämisen jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nuuska ja muut vastaavat tupakkatuotteet eivät liittyneet suun terveyden ongelmiin, mutta tämä voi johtua muun muassa nuuskan vähäisestä käytöstä ja nuuskalaatujen ja -tyyppien suurista eroista. Sähkötupakan ja nuuskan osalta tarvitaankin lisää tutkimuksia, tutkijat kirjoittavat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksessa hyödynnettiin 10 000–16 000 aikuisen yhdysvaltalaisen terveyskyselyvastauksia vuosilta 2013–2019. Osallistujilla ei ollut suun sairauksia seurannan alkaessa.

Uutispalvelu Duodecim(JAMA Network Open 2022;5:e2245909)https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2022.45909

(000.000) 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Olennainen tieto, että tutkimuksessa ei pystytty määrittelemään, johtuiko sähkösavukkeiden käyttäjillä hampaiden harjaamisen tai hammaslangan käytön yhteydessä esiintynyt ienverenvuoto sähkösavukkeiden käytöstä vai tupakoinnin lopettamisesta.

Jälkimmäisen vaihtoehdon todennäköisyyttä lisää se, että suurin osa sähkösavukkeiden käyttäjistä on entisiä tai nykyisiä tupakoitsijoita (However, determining whether this is a direct effect of ENDS use or the observed increase in bleeding is due to quitting cigarette smoking, especially given that most ENDS users are former or current cigarette users).

Sisältö jatkuu mainoksen alla