Paljon suolaa, lisättyä sokeria ja huonoja rasvoja sisältävät pitkälle prosessoidut teolliset ruoat saattavat suurentaa riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Tieto perustuu yli 100 000 ranskalaisaikuisen kuusivuotiseen seurantaan.Ultraprosessoiduilla ruoilla tarkoitettiin muun muassa teollisesti massatuotettuja ja pakattuja lihatuotteita, leivonnaisia, leipiä, nuudeleita, valmisruokia, virvoitusjuomia ja herkkuja. Eli ruokia, joissa on paljon säilöntäaineita, suolaa, huonoja rasvoja, lisättyä sokeria ja vähänlaisesti vitamiineja ja kuituja.
Tulosten perusteella riski sairastua tyypin 2 diabetekseen suureni tasaisesti mitä enemmän henkilö söi ultraprosessoituja elintarvikkeita. Jokainen sadan gramman lisäys päiväannoksessa liittyi 5 prosenttia suurempaan sairastumisriskiin, tutkijat havaitsivat.Runsas teollisesti prosessoitujen epäterveellisten ruokien syöminen on aiemmissa tutkimuksissa yhdistetty mm. lihavuuteen, syöpäriskiin ja verenpaineen kohoamiseen. Suolan, huonojen rasvojen ja lisätyn sokerin lisäksi pakkausten muovit, karsinogeeniset ainesosat ja lisäaineet saattavat selittää yhteyksiä. Tutkimuksista on kuitenkin vaikea päätellä, miten paljon yhteydet johtuvat epäterveellisestä ruokavaliosta ja miten paljon muista epäterveellisistä elämäntavoista.Tutkimus julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(JAMA Internal Medicine 2019;DOI:10.1001/jamainternmed.2019.5942)https://doi.org/10.1001/jamainternmed.2019.5942

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla